Allen Mohammadi när han vann priset ”Årets student”. Foto: Uppsala universitet

Uppsalastudenten Allen en av Europas mest innovativa

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalastudenten Allen Ali Mohammadi är en av Europas mest framgångsrika inom teknik under 30 år. Det menar den respekterade tidningen Forbes, som årligen listar trettio framgångsrika personer inom olika kategorier.

Den 27-åriga Uppsalastudenten Allen Mohammadi har rankats som en an Europas mest framgångsrika och innovativa inom teknik av tidningen Forbes.

Vid Uppsala universitet har han lyckats utveckla ett verktyg för tidig diagnos av hjärtsjukdomar, där blodtester, demografi och EKG matchas mot statistiska jämförelser av symptom som karaktäriserar de eventuella sjukdomstillståndet. Verktyget, som testats och validerats med 500 patienter, kan innebära tid- och resursbesparingar för läkare, sjukhus, vårdföretag, försäkringsbolag och andra relaterade samhällsaktörer.

Forbes lista ”30 under 30” startade 2011, med syfte om att prisa trettio framgångsrika personer under 30 år inom företagande, teknik, industri och innovation. Omkring 15.000 personer nomineras varje år där att fåtal sen väljs ut till 20 olika kategorier. Priset finns i editioner i Europa, Asien och Afrika. I koppling till utnämningarna håller Forbes också konferenser och seminarier.

Kategorier

Allen Mohammadi kvalar in, tillsammans med sin bror Max, i kategorierna ”30 under 30 – Europa – Immigrants”, ”30 under 30 – Europa – Dorm Room Founders” och ”30 under 30 – Europa – Science & Healthcare”.

Under 2016 vann Allen Mohammadi också Uppsala universitets pris ”Årets student” med motiveringen:

”Allen Ali Mohammadi är 27 år gammal och läser masterprogrammet i energiteknik. Allen är en visionär, en entreprenör och en uppfinnare som inspirerar andra studenter. [...] Allen är en god ambassadör för Uppsala universitet och Sverige, och har fått flera nationella och internationella utmärkelser. Han är en eldsjäl som förändrar samhället med sin ambition och innovationsförmåga.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.