Foto: TT/SVT

Utredningen mot terrormisstänkt läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänkts för förberedelse till terroristbrott i Bålsta släpptes i november. Nu har även utredningen lagts ner.

Det är UNT som rapporterar det här på tisdagseftermiddagen. Den 33-årige man från Håbo som tidigare i höstas greps misstänkt för förberedelse till terroristbrott, släpptes den 18 november i brist på bevis. Åklagaren ville dock inte avskriva misstankarna mot honom. Men under måndagen lades utredningen ner av åklagaren.

I sitt beslut hänvisar åklagaren till att en fortsatt utredning inte kan förväntas förändra bevisläget och att de bevis som finns inte räcker till ett åtal.

Misstänkt terrorist i Uppsala län

Vad exakt han misstänkts för eller andra detaljer i fallet har varit sekretessbelagda och utredningen har skötts av Säpo och letts av åklagare vid enheten för säkerhetsmål.

Läs mer: Den misstänkte talar ut till SVT Nyheter Uppsala

Läs mer: Silbersky förvånad över fortsatta terrormisstankar

Husrannsakningar

Mannen greps och anhölls på söndagkvällen 13 november. Brotten ska ha begåtts i Stockholms och/eller i Uppsala län mellan den 1 september och 13 november i år.

Polisen uppgav att husrannsakningar hade utförts, och beslag hade gjorts. Men mer information än så har åklagaren inte velat släppa utåt.

Högerextrema sajter

Mannen har skrivit flera rasistiska kommentarer på sin Facebooksida, där han även har länkat till högerextrema sajter. Varken åklagare eller försvarsadvokat har dock sagt något om huruvida det finns några rasistiska kopplingar till det 33-åringen misstänks för.

Onsdagen 16 november begärdes mannen häktad, och på torsdagen den 17:e november häktades han av Uppsala tingsrätt i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt, som skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Den lägre misstankegraden.

33-åringen släpptes på fri fot under fredagskvällen den 18 november. Den 9 januari 2017 lades utredningen ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt terrorist i Uppsala län

Mer i ämnet