Foto: TT/SVT

Vädervarningen: Det ska blåsa – rejält

Uppdaterad
Publicerad

Det ska blåsa ordentligt i hela Uppsala län med start i kväll. SMHI har utfärdat en klass 2-varning.

– Det är verkligen rejält och jag utesluter inte strömavbrott och nedblåsta träd, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Blåsten kommer att öka i styrka under resten av nyårsdagen och sent i kväll tros den ha nått stormstyrka i byarna.

– Det blir värst vid kusten med uppemot 28 meter per sekund i byarna, men hela länet får blåsigt. Bara längst i väster kan det bli något mindre obehagligt, säger Tora Tomasdottir.

Först under onsdagsmorgonen eller förmiddagen kommer vinden att avta och inte förrän på eftermiddagen kan ovädret, som döpts till Alfrida och kommer från Atlanten från början, vara helt över.

En klass 2-varning innebär att väder väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i samhällsfunktionerna.

”Ta det försiktigt”

– Man ska inte vara rädd såklart, men jag vill verkligen uppmana folk att ta det försiktigt. Tänk till en extra gång innan du ger dig ut – ska du resa någonstans under onsdagen och lika gärna kan vänta så gör det, säger Tora Tomasdottir.

Den som till exempel varit utomhus och firat nyår bör plocka in lösa föremål.

– Blåser saker iväg så kan det bli personskador eller skador på byggnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.