Karneval spred värme i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

”Karnevalståget var fantastiskt. Grupperna var väldigt nöjda,“ säger Jonna Hylén som har hållit i trådarna under helgen.

När Kulturernas karneval arrangerades för åttonden gången under helgen hölls den återigen i Engelska parken. Karnevalståget gick genom centrala Uppsala och avslutades i parken.

– Det kändes verkligen bra att vara här. En jättefin inramning med alla träden som lägger sig som en lövkrona över arrangemangen, säger Jonna Hylén som är projektsamordnare för Kulturernas karneval.

Se delar av karnevalståget och känn stämningen på festivalområdet i klippet ovan.

Ideellt arbete

Festivalen arrangeras av den ideella föreningen Kultur Alla. Det var 90 volontärer som jobbade med årets karneval.

– Jag är så oerhört stolt över alla volontärer som har jobbat den här helgen. De har gjort ett enormt jobb och förtjänar hundra guldstjärnor. Det är ett stort projekt att få i hamn, menar Jonna Hylén.

Vädret påverkar

I fjol drog karnevalståget 15.000 och festivalområdet, som då var i Botaniska trädgården, 12.000.  Jonna Hylén har svårare att uppskatta siffran i år eftersom festivalområdet inte var inhängnat.

– I år kan jag tippa på kanske 9.000 på festplatsen.

Om solen hade visat sig mera tror Jonna Hylén att det hade kommit ännu fler besökare.

– När man har utomhusevenmang påverkar vädret väldigt mycket. Det hade nog varit ännu mer folk om det hade varit finare väder, men upplevelsen av det var ändå lika eftersom det här området bjuder in till mer möten. Det blir lite intimare och mer kompakt bland besökarna.

Gärna samma festplats igen

Om Jonna Hylén får bestämma blir festivalområdet på samma plats 2017.

– Vi är helt klart intresserade av att vara i Engelska parken även nästa år. Vi tycker att platsen funkar jättebra och skulle gärna vara här igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.