Roine fick en plats på ett äldreboende. Foto: SVT

Väntade 7 månader – fick en plats på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Om du är över 80 år har du dubbelt så stor chans att få flytta in på ett äldreboende om du bor i Enköping och Knivsta än om du bor i Älvkarleby. Det enligt en granskning som SVT har gjort.

I höstas berättade vi om Roine Ståhlfors, 80 år, som väntat över sju månader på att få en plats på ett äldreboende. Nu är väntan över för honom och frun Irma.

– För mig har det underlättat eftersom jag vet att han får sjukvård här. Jag behöver inte gå hit varje dag och ta hand om honom, även om jag bara varit borta fyra dagar sedan han tidigare fick sin plats på korttidsboendet, säger Irmgard Ståhlfors.

#hemtillvarjepris

Och både hon och Roine känner sig trygga.

– Han har någon som tittar till honom, ger honom mat och jag har sett läkare här flera gånger. Det gjorde jag aldrig på korttidsboendet där han var innan flytten till Karl Johansgården, säger Irmgard.

Älvkarleby sämst i länet

Enligt statistik blir människor som flyttar in på äldreboenden allt äldre och sjukare då de ofsat tvingas bo hemma under en längre tid idag än för ett par år sedan.

I Uppsala län så skiljer sig kommunernas mottagningsprocent en hel del. I Älvkarleby har ensat 8,30 procent, av alla 80-åringar en chans att får en plats på ett  äldreboendet mot 15,87 procent i Knivsta, som enligt SVT:s egen statistik, är bäst i länet, när det gäller förmedling av äldreboenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet