Arkivbild. Badsugen person tog en simtur i Fyrisån. Räddningstjänsten larmades eftersom personen aldrig sågs kliva ur ån. Foto: SVT / TT

Vårdopp orsakade utryckning

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagseftermiddagen fick räddningstjänsten in ett larm om möjlig drunkning i centrala Uppsala. En person hade setts simma i Fyrisån.

Larmet inkom till SOS alarm klockan 16.22. Inringaren hade sett en person iförd badbyxor simma i ån i höjd med Gamla Torget i centrala Uppsala.

– Det var nog någon som gjorde ett busstreck. Det var en person iklädd badbyxor som var nere i ån och simmade, säger, säger Ulf Blomqvist, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral. 

Det som gjorde att inringaren larmade var att den simmande personen inte hade setts kliva upp ur ån.

– Han hade gått ner med badbyxor och börjat simma, han drev ner längre bort i ån. Vi hittade inget på plats men det finns ju stegar lite längre ner längs ån. Personen som ringde in kunde inte följa simmaren och se om personen tog sig upp, det var därför den ringde och larmade.

Personal från räddningstjänst, polis och ambulans sökte av området längs med ån men kunde inte finna någon klädd i badbyxor.

– Vi kunde inte hitta någon så vi har lämnat platsen, säger Ulf Blomqvist, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.