”Allt förstört” säger Jacob Christman som jobbar i byn. Foto: Jacob Christman

Vikingaby nedbränd – misstänkt mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan kl 23 på torsdagskvällen larmades räddningstjänsten ut till Storholmens vikingaby.

Storhuset – där alla arkeologiska kopior, kostymer och rekvisita förvarades – brann ned till grunden.

– Allt är förstört, säger Jacob Christman.

Räddningstjänsten jobbade under stora delar av natten med att bekämpa branden i storhuset på Storholmens vikingaby och med att försöka rädda omkringliggande byggnader.

Storhuset gick inte att rädda, och i storhuset förvarades inte bara alla arkeologiska kopior och rekvisita utan där fanns också vikingabyns utställning.

– Allt är förstört, allt har brunnit ned till grunden. Det är hemskt, säger Jacob Christman, som jobbar på Storholmens vikingaby.

Kan vara anlagd

Storholmen tar bland annat emot skolklasser, har guidade visningar, öppen verksamhet för allmänheten och hyr ut byn för event. Hur man ska göra med verksamheten under sommaren är i nuläget osäkert.

– Vi hade ett panikmöte i morse där vi sa att vi skulle köra vidare, visa att vi är starka och klarar av det här. I vilken form vi kan göra det den närmaste tiden vet vi inte, det måste vi få återkomma till. Förmodligen får vi korta av säsongen i alla fall, säger Jacob Christman.

Enligt Norrtelje Tidning så misstänker polisen att branden är anlagd. Ärendet handläggs av polisens enhet för grova brott i Sollentuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.