700 åkare i Vikingarännet i år. Foto: Carl Crafoord

Vikingarännet trotsade plusgraderna

Uppdaterad
Publicerad

Det anrika skridskoloppet Vikingarännet trotsade plusgraderna och gick som planerat av stapeln under söndagen.

– Vi är väldigt glada att vi överhuvudtaget har kunnat genomföra tävlingen på grund av att det är så pass blött ute, säger generalsekreterare för Vikingarännet, Anders Tysk.

Det är de senaste dagarnas plusgrader som har gjort att isarna utanför Sigtuna är täckta av vatten, något som ställde till det en del för arrangörerna.

– Banan har varit täckt av vatten men är stenhård, så det har varit väldigt fina isar. Vårt problem i dag har varit att mycket av banan har försvunnit i värmen. Det vill säga att plogvallar och liknande har försvunnit längs med banan, säger Anders Tysk, generalsekreterare för Vikingarännet.

Läs mer: Hotet mot Vikingarännet – Plusgrader och sol

”Blöt in i själen”

För att komma till rätta med att plogvallar och markörer försvunnit fick generalsekreterare för Vikingarännet, Anders Tysk klättra upp på ett tätfordon och guida deltagarna runt banan.

När SVT Nyheter Uppsala når Anders Tysk strax innan lunch på söndagen har han precis kommit ur de blöta kläderna och börjat återfå värmen.

– Jag blev blöt in i själen av att sitta på tätfordonet, men eftersom jag kan hela banan har killen som kört tätfordonet fått följa mina anvisningar och bakom oss följde tätgruppen runt banan. Så fort tätgruppen var inne på banan följde alla andra deltagare efter och det kunde rulla på bra.

Läs mer: Vikingarännet blir av som planerat

Färre deltagare

Arrangörerna hade hoppats på att 1.500 åkare skulle ställa upp i tävlingen, men det blev inte riktigt så många som kom till start under söndagens skridskolopp.

– Jag tror vi har haft ungefär 700 deltagare, vilket är mycket mindre än tidigare år.

Vad beror det på?

– Det beror på att vi har flyttat loppet, men det kan även bero på att vi kör banan i två varv utanför Sigtuna, säger generalsekreterare för Vikingarännet, Anders Tysk.

Läs mer: Ska du ut på isen? Här är tipsen du måste ha!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.