I år väntas cirka 1.500 skridskoåkare delta i Vikingarännet. Foto: Fredrik Persson /TT

Vikingarännet blir av som planerat

Uppdaterad
Publicerad

Trots att meteorologer spår att den kommande veckan blir varm kommer det anrika skridskoloppet att köras som planerat.

På söndag går den fjortonde upplagan av skridskotävlingen Vikingarännet av stapeln. Det har tidigare varit osäkert om loppet kommer gå att köra, men trots plusgrader tar generalsekreterare för Vikingarännet, Anders Tysk väderprognoserna med ro.

– Det finns egentligen inget som hindrar att loppet kommer bli av, det kommer att vara kalla nätter och det kompenserar att det är plusgrader dagtid. Vi har som krav på oss att ha 15 centimeters isdjup och det nådde vi redan igår, säger Anders Tysk, generalsekreterare för Vikingarännet.

Hur många är det som kommer att delta i årets lopp?

– Förra veckan hade vi lite drygt 500 anmälda, men det brukar alltid vara många som anmäler sig dagarna innan. Jag tror inte att vi kommer att komma upp i de 2.000 anmälda som det varit tidigare. Jag tror att det kommer landa på kanske 1.500 som kör loppet på söndag.

Läs mer: Mild vädervecka

Sigtuna

På grund av det rådande isläget kommer loppet inte att köras hela vägen till Kungsängen. Loppet kommer istället att köras med start och målgång i Sigtuna.

– Vi kommer köra på samma sätt som förra året, med ett lopp på två varv med start och målgång i Sigtuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.