Polisen kritiseras efter biljakt i bostadsområde. Foto: TT

Vittne: ”Tjänstefel av polisen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att polisen jagat och fått stopp på en stulen bil i Ekeby i Uppsala kritiseras man nu av flera grannar.

– Det är tjänstefel att driva in en bil i de här hastigheterna bland barn i områder, säger ett ögonvittne.

Det var vid lunchtid som polisen jagade en stulen bil i Ekeby i Uppsala. Insatsen slutade med tre gripna män som nu misstänks för bilstöld. Men insatsen kritiseras nu av flera grannar som SVT Nyheter Uppsala pratat med.

– De kom farandes med blåljus på i cirka 80 eller 90 kilometer i timmen. Mitt bland radhus, cykelvägar och lekplatser. Det rör sig stora mängder barn här och i förhållande till brottet tycker jag att det skandalöst av polisen att agera så här, säger ett ögonvittne.

Ska anmäla

Jakten gick från 55:an, via Stenhagen in i Ekeby där gripandet till slut skedde på Helsingforsgatan.

– Det är en sak att jaga ute på 55:an men när det sker i ett bostadsområde med mycket barn så handlar det bara om polisens ego att fortsätta. Jag kommer att anmäla polisen, säger vittnet.

Läs mer: Polisjakt i Ekeby – Tre gripna

Tillbakavisar

Men polisens Rlc-befäl tillbakavisar uppgifterna om att det skulle gått så fort som 80-90 kilometer timmen inne i Ekeby.

– Nej, både polis och även gärningsmän ska ha tagit det väldigt lugnt när de väl kom av 55:an. Enligt mina uppgifter ska det ha gått i cirka 20 kilometer i timmen, säger Tor Stens, Rlc-befäl för polisens Region mitt.

De tre gripna männen som ska vara födda i slutet av 90-talet är misstänkta för tillgrepp av fortskaffningsmedel och några andra trafikbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.