Foto: SVT

Vrak i Öregrund klassas som fornminne

Uppdaterad
Publicerad

Det vrak som man funnit i Öregrunds hamn ska klassas som fornminne. Det har länsstyrelsen beslutat.

Ingen ombyggnation eller botteningrepp i området där vraket ligger får göras utan att ytterligare arkeologisk undersökning och dokumentation genomförs, enligt länsstyrelsen.

I en rapport 2016 har marinarkeologerna på Sjöhistoriska museet hävdat att vraket som hittades i Öregrund hamn är äldre än 1850. Länsstyrelsen går på samma linje och därmed klassas vraket som fornminne. Det är bland annat rapporten som ligger till grund för beslutet, säger Lennart Svanström på länsstyrelsen i Uppsala.

Östhammar vill bygga ut hamnen

Vad som nu skall hända med vraket är för tidigt att säga. Östhammars kommun har planer på att bygga ut Öregrunds hamn, bland annat med flera båtplatser och detaljplaneprocessen för hamnen pågår, men ska man exploatera vattnen närmast fyrudden, där vraket ligger måste ytterligare arkeologisk dokumentation göras.

– Detaljplanen pågår och snart kommer det ett samrådsförslag till en ny detaljplan. I den kan man se vad som går att exploatera, säger Jacob Spangenberg (C) kommunstyrelsens ordförande i Östhammar.

Kan ha fraktat virke eller strömming

Öregrund är en gammal sjöfartsstad och arkeologerna tror att det är en bruksbåt som kanske fraktade stångjärn, virke eller strömming. En båt som speglar den verksamhet som bedrevs i Öregrunds hamn.

– Det är klart att det är spännande att veta mer om Öregrund historia, säger Jacob Spangenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.