Landstingsrådet Börje Wennberg (S) kommer lyfta frågan om korruption så snart han är tillbaka från semestern. Foto: SVT

Wennberg (S) vill se ”kraftfulla” åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Nu reagerar landstingsstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S) på uppgifterna om hur chefer på Gamla Uppsala buss tackat ja på inbjudan till bubbel, vinprovning och trerätters middag.

Börje Wennberg har semester men har ändå följt de senaste dagarnas nyheter om den misstänkta muthärvan på Sveriges lantbruksuniversitet, och landstingsägda Gamla Uppsalabuss.

– Man blir naturligtvis alltid besviken när inte de regelverk, policys och andra regler följs, och det är inget undantag i det här sammanhanget, säger han.

Misstänkt mutaffär vid SLU

Vd:n på Gamla Uppsala buss Claes-Göran Alm har tidigare sagt att företaget inte planerar att göra någon större genomlysning efter avslöjandet om hur halva bussbolagets ledningsgrupp tackade ja till att delta på en kväll med vinprovning, trerättersmiddag och mousserande vin. Börje Wennberg säger att han förväntar sig att något liknande inte händer igen på Gamla Uppsala buss.

 – Ja, jag utgår naturligtvis från att han i egenskap av vd kraftfullt hanterar det här, säger Wennberg.

SVT: Här har det inte handlat om några lägre tjänstemän utan några av de allra högsta cheferna på Gamla Uppsala buss. Borde inte ägarna – alltså landstinget – utreda vad som hänt, istället för att lägga ansvaret på vd:n som ju själv sitter i samma ledningsgrupp på Gamla Uppsala buss?

– I det här läget tycker jag att det är Claes-Göran som har det ansvaret att ta tag i det på bolaget. Men jag kommer också – så snart jag är tillbaka på jobbet från semestern – att föra en dialog med landstingsdirektören och med mina landstingsrådskollegor om hur vi ska se på det här, och vad vi ska göra åt det här problemet. Vi kommer att ha tydligt fokus på det. För nu har det ju skett mer än en gång.

Tidigare under sommaren kunde SVT Nyheter Uppsala avslöja hur en anställd på landstingsservice fått sparken sedan man upptäckt att han begärt varor och tjänster av företag i utbyte mot att ge dem uppdrag för landstinget.

Wennberg tycker att den händelsen å ena sidan är värre. Men å andra sidan är bjudkvällen för Gamla Uppsalabuss ledning också anmärkningsvärd:

– Det blir ju allvarligare när man i en ledande position missbrukar sin ställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mutaffär vid SLU

Mer i ämnet