Jagade 16-åringen fortfarande fri

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-årige pojke som natten till tisdag rymde från Klarälvsgården i Deje har ännu inte gripits av polisen. Det var vid ettiden som han, med hjälp av en annan pojke på behandlingshemmet, fick tag på nycklarna och kunde rymma.

16-åringen har varit på ungdomshemmet en längre tid, medan hans medhjälpare kom till Klarälvsgården igår.

De två pojkarna hann ändå planera rymningen, den ene kallade på personal för att få en huvudvärkstablett och när behandlingsassistenten kom sprang den andra pojken ut från sitt rum och överrumplade denne.

16-årig rymling

– De överbemannande en behandlingsassistenten, ryckte nycklarna från honom och de visste sen vilka dörrar de skulle ta ut till rastgården och området. 16-åringen lyckades sen ta sig över staketet, säger Leif Nilsson, institutionschef på Klarälvsgården.

Vågade inte följa efter

Den andra pojken greps redan på gården men 16-åringen tog sig till fots in till Forshaga och stal där en bil, som stod på tomgång medan ägaren var i garaget. Sen följde en vansinneskörning i mycket hög hastighet där polisen följde efter.

– Biljakt var det fråga om i ytterst korta episoder, vi försökte följa efter i korta stunder men hastigheten var alldelses för hög. Att följa efter en 16-åring i en stulen bil i högre hastigheter är inte aktuellt för polisen. Man får försöka stoppa den fortsatta färden så gott det går, säger Tommy Lindh.

Stora risker

16-åringens färd fortsatte österut och i Örebro körde han över en spikmatta, men lyckades undgår punktering. I Köping tappade polisen bort honom.

Ni lyckades inte stoppa honom, varför?

– Vi avstod att använda någon form av våld för att försöka stoppa den här bilen. Det var för riskabelt för föraren och för riskabelt för tredje man som kunde drabbas, säger Tommy Lindh.

– Jag tror att han känner sig väldigt jagad nu och han mår inte alls bra, säger Leif Nilsson.

Klarälvgården är ett ungdomshem för pojkar mellan 16-20 år som omhändertagits enligt LVU: lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga. De som sitter där tvångsvårdas av sociala orsaker på uppdrag av socialtjänsten. Det är inte någon sluten ungdomsvård som bestämts av tingsrätten.

94 avvikelser

Mellan 2009 och 2015 har man haft 94 fall av avvikelser, det är ett snitt på drygt en avvikelse i månaden. De senaste två åren har avvikelserna minskat med nästan hälften, från 24 och 20 avvikelser år 2012 och 2013 till 11 och 13 avvikelser år 2014 respektive 2015.

– I de här siffrorna ingår till exempel avvikelser efter permissioner, där en pojke kanske missar tåget och inte kommer tillbaks förrän på måndag. Rena så kallade ”rymningar” från institutionen är det bara fyra stycken de senaste två åren, säger Leif Nilsson.

Se över rutiner

Assistenten som attackerades i natt av de två pojkarna skadades inte men man kommer nu se över säkerhetsrutinerna.

– Det finns anledning att se över rutinerna efter att en sådan här sak hänt. Vad har vi gjort och vad skulle vi gjort annorlunda. Jag tycker vi har en bra säkerhet, säger Leif Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

16-årig rymling

Mer i ämnet