24 åtalas för smugglingshärva i mångmiljonklassen

24 åtalas för smugglingshärva i mångmiljonklassen

Uppdaterad
Publicerad

Sprit, vin, cider och starköl. En smugglingsliga som drivits som ett företag sprängdes den 23 maj i fjol. Nu misstänks 24 personer för inblandning. Tre av dem ska ha varit hjärnorna bakom det hela.

60.900.000 kronor ska enligt åklagaren ha varit inköpspriset för varorna som köpts i Tyskland och sedan fraktats till Sverige.

Det hela ska ha framställts som bussresor, men resenärerna på bussen ska också ha varit inblandade och fått betalt för att handla alkohol som aldrig var avsedd för dem själva.

De tre huvudmännen, en 44-åring från Göteborg, en 53-åring från Karlstad och en 29-åring från Göteborg ska tillsammans ha organiserat det hela och själva deltagit vid minst 407 tillfällen, från 2013 till 2016. De misstänks nu för grov smuggling.

Drev bolag

53-åringen har tillsammans med en 78-årig man från Göteborg varit företrädare för ”smugglingsföretaget”, som haft sitt säte i Karlstad. De misstänks nu för grovt bokföringsbrott.

Ekobrottskammaren menar att 78-åringen och 53-åringen drivit verksamheten som ett företag, men inte redovisat varken intäkter eller kostnader i samband med smugglingsresorna till Tyskland.

”Brotten är grova då åsidosättandet avsett mycket betydande belopp, gärningarna ingått som ett led i en brottslighet som utövats systematiskt och skett i skatteundandragande syfte.”, skriver åklagaren i åtalet och yrkar även på att de två ska få näringsförbud.

Utöver dessa fyra huvudpersoner misstänks två till för grov smuggling eftersom de bedöms ha varit inblandade vid ett stort antal tillfällen. Ytterligare 14 misstänks för medhjälp till grov smuggling. En person misstänks för smuggling och tre misstänks för medhjälp till smuggling. Totalt är 24 män och kvinnor i åldrarna 20 till 78 år inblandade. 19 är hemmahörande i Göteborg, tre i Dalsland och två i Karlstad.

Avlyssnade

Åklagaren har en stor mängd bevisning att visa fram under rättegången. Innan tillslaget mot verksamheten i maj i fjol lät polisen avlyssna telefonsamtal mellan nyckelpersoner i ligan. Genom telefonavlyssningen har polisen fått fram uppgifter som enligt åtalet bekräftar att smugglingen varit organiserad. I beslagtagna mobiltelefoner har kontaktlistor och sms kontrollerats.

Där framgår det att man får betalt för att resa och att medhjälpare handlat efter inköpslista på beställning av andra.

Åtalet mot de 24 personerna inkom till Värmlands tingsrätt under torsdagen. Nu väntar en omfattande rättegång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.