32 brandmän säger upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga 32 brandmän på räddningstjänsten i Stöllet och Sysslebäck säger upp sig. Detta som en protest mot planerade nedskärningar.

– Vi gör en gemensam sak och ska klockan 13 i morgon tisdag lämna in våra avskedansökningar till kommunen, säger Stefan Persson, arbetsledare i Stöllet.

Enligt Stefan Persson är alla inom räddningstjänsten i Stöllet och Sysslebäck eniga och totalt är det 32 brandmän som berörs.

Räddningstjänsten i Torsby

– Anledningen är att vi har tappat allt förtroende för både räddningschefen och politiker. Många mår dåligt, eftersom det kommer nya förslag på neddragningarna hela tiden, säger Stefan Persson.

”Jobbet blir för tufft”

Det senaste besparingsförslaget som räddningschef Pär Maltesson tagit fram innebär neddragningar på samtliga stationer.

– Vi har fått nog och risken att få rycka ut helt ensam gör att vi känner att jobbet då blir för tufft, säger Stefan Persson.

Räddningstjänsten i Torsby kommun måste spara 700 000 kronor om året. Enligt besparingsförslaget ska styrkan på samtliga stationer minska med en person i beredskap dagtid. Det betyder för hela kommunen att det blir 14 personer istället för 19 i beredskap.

På de mindre stationerna i Vitsand, Östmark och Stöllet innebär det att beredskapsstyrkan dagtid består av två istället för tre personer, vilket är ett av skälen till att deltidsbrandmännen nu protesterar. På nattetid föreslås ingen förändring, dvs då är det fortfarande 19 personer totalt i kommunen i beredskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Räddningstjänsten i Torsby

Mer i ämnet