47 vargar får skjutas i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Efter att rovviltnämnden i Hedmark beslutat tillåta licensjakt på 24 vargar i vinter är antalet vargar som får skjutas i Norge uppe i 47.

Beslutet får skarp kritik från Sunniva Holmås Eidsvoll, som är Sosialistisk venstres, representant i rovviltnänmnden:

Vi riskerar att döda mer än hälften av alla norska vargar. Det är en masslakt av en kritiskt hotad djurart, säger hon till NRK och kräver att den norske klimat- og miljöministern Vidar Helgesen upphäver besluten.

Beslutet i Hedmark innebär att 24 vargar får skjutas inom den norska vargzon där den norska staten beslutat att det ska få finnas varg. Dessförinnan har det fattats beslut om att tillåta jakt på ytterligare 23 vargar på annat håll i landet, enligt NRK.

Men det är inte alla som är kritiska mot vargjaktsbesluten.

– Grunderna till det här beslutet anser vi är riktiga och kloka, och det är bland annat skadepotentialen de här vargreviren utgör för betesnäringen, säger Erling Aas-Eng som är ordförande i Hedmark bondelag.

Enligt det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv fanns det vintern 2015/2016 430 vargar i Norge och Sverige. Mellan 65 och 68 av dem anses till fullo höra hemma i Norge. Räknar man in de vargar som rör sig över gränsen länderna emellan finns det mellan 90 och 93 djur i Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.