4H-gården på Bellevue i Karlstad. Foto: Karlstad 4H-gård

4H-gården i ekonomisk kris

Uppdaterad
Publicerad

4H-gården i Karlstad har fått ekonomiska problem. Ökade personalkostnader och många fellarm i organisationens anläggning har gjort att man nu vänt sig till kommunen för ekonomisk hjälp.

4H-gården ligger på Bellevue i Karlstad och tillhör en ungdomsorganisation som sysslar med allt från odling och djur till idrott och teater. På gården på Bellevue har man bland annat katter, grisar, höns och hästar. Men nu är föreningen alltså i stort behov av pengar. I en skrivelse till Karlstad kommun punktar föreningens företrädare upp flera punkter som gjort att årets resultat hamnar på minus drygt 185 000 kronor. Det är bland annat ökade personalkostnader som belastar budgeten men också att föreningen fått betala cirka 30 000 kronor på grund av fellarm på anläggningen.

– Det kom lite som en överraskning att resultatet blev så dåligt. Vi har väl sett tendensen, men inte förstått omfattningen, säger Mathias Elvborn som var ordförande för 4H-gården i Karlstad men nyligen klev av sitt uppdrag.

Flera åtgärder

Mathias Elvborn förklarar att föreningen också bytte kassör under förra året.

– Det var mycket att sätta sig in i för henne, så det var inte lätt att få en övergripande blick över hur det såg ut, säger han

I skrivelsen punktar styrelsen också upp en rad åtgärder som man vidtagit för att försöka få ordning på ekonomin.

– Vi har bland annat höjt ridskoleavgiften och andra avgifter. Det är det vi har kunnat göra, men vi har också idéer på vad vi kan göra på lång sikt, säger Mathias Elvborn.

Vill ha hjälp från kommunen

Vid årsskiftet fanns cirka 245 000 kronor i kassan, men med lönekostnader på cirka 100 000 kronor i månaden räknar föreningen med att den siffran kommer vara nere på noll i juni eller juli. I början av mars ordnades därför ett möte med kommunen och i skrivelsen man nu lämnat in skriver föreningen att man behöver bidrag på en kvarts miljon kronor för att verksamheten inte ska bli lidande.

– Det är ett allvarligt länge. Men den spontana känslan är att de inte lämnar oss i sticket, säger Mathias Elvborn.

Vad händer om ni inte får något bidrag?

– Jag är optimistisk. Men jag vill helst inte prata om vad som händer då. Vi väntar in kommunens svar först.

4H-gården i Karlstad har i dag fem anställda, tre på deltid och två på heltid.

FAKTA: 4H

4H är en partipolitisk och religiöst obunden internationell ungdomsorganisation med verksamhet inom allt från odling och djur till idrott och teater. De 4 H:na står för huvud, hjärta, hand och hälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.