800 flyktingar till Värmland

Uppdaterad
Publicerad

De värmländska kommunerna ska nästa år ta emot närmare 800 flyktingar som fått uppehållstillstånd. En kraftig ökning jämfört med i år. Men redan i år har flera kommuner haft stora problem att klara sitt uppdrag.

I morgon ska de värmländska kommuner träffas länsstyrelsen för att diskutera hur flyktingarna ska fördelas över länet. Alla kommuner har fått ett preliminärt tal, men inom länet finns en möjlighet att förhandla.

– Jag tänker på Karlstad, Arvika, Hammarö. Enligt det förslag som ligger så har de här kommunerna fått relativt höga tal. Men det är bara ett förslag och vi kommer behöva diskutera hur mottagande ska se ut, säger Tanja Ekegren som är integrationssamordnare på länsstyrelsen i Värmland.

Fler till Karlstad

Said och hans familj är några av de flyktingar som nu fått ett permanent boende i Karlstad. Den kommun i länet som har i uppdrag att ta emot flest kommunplacerade flyktingar med uppehållstillstånd. Och fler ska det bli. Årets uppdrag var 220 platser. Nästa år 391.

– Det blir en tuff uppgift men vi hoppas klara det. Det byggs ju väldigt mycket i Karlstad, 700 lägenheter planeras till nästa år. Det ger ju en omflyttning som gör att vi kan använda lägenheter som man flyttar ur, säger Per-Inge Lidén (MP), kommunalråd i Karlstad.

Bostadsbrist största problemet

Det är bostadsbristen som är det största problemet för kommunerna. Karlstad satsar därför bland annat på modulhus. I dagarna står det första klart bredvid polishuset på Våxnäs.

– Det modulboende som vi först tänkte använda för ensamkommande barn kommer vi nu att använda för kommunplacerade. Vi tror att det blir ett ganska bra bonde, det kommer mest att bli ensamstående och par utan barn eftersom det är smålägenheter där, säger Per-Inge Lidén (MP).

Hammarö lyckades ju få ner sitt tal för i år, tror du det blir sådana förhandlingar i morgon också?

– Ja, jag har fått signaler om att kommuner som fått förslag på ett väldigt lågt tal kan tänka sig ett organiserat mottagande, vilket vi ser väldigt positivt på, säger länsstyrelsens integrationssamordnare Tanja Ekegren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.