Foto: TT

86-åring frias från ofredanden

Publicerad

Den 86-årige man som åtalats för flera fall av ofredanden mot en karlstadfamilj friades på tisdagen av Värmlands Tingsrätt. Mannen har både rotat i familjens brevlåda och kört förbi huset gång på gång, men enligt rätten har han inte gjort något brottsligt.

Familjen köpte huset i slutet av 2014. Den nu 86-årige mannen har ägt fastigheten tidigare, och familjen hann inte mer än flytta in innan han dök upp och hävdade att huset var hans.

Plockat i brevlådan

Han har setts plocka i familjens brevlåda, och har gång på gång kört förbi huset med mycket låg hastighet. Det gick så långt att familjens tonårsson inte vågade vistas ensam hemma.

Efter flera polisanmälningar belades 86-åringen med kontaktförbud, men fortsatte ändå sina turer runt huset. Trots det frias han nu av Tingsrätten.

Kontaktade aldrig familjen direkt

Enligt rätten har 86-åringen visserligen kört förbi huset, plockat i brevlådan och lämnat brev med nedsättande innehåll, men inget av detta är att betrakta som något brott. Eftersom han bara kört förbi och tittat på familjen, och varken väsnats, stört deras nattro eller trakasserat dem på annat sätt handlar det inte om något ofredande.

86-åringen har heller inte belagts med så kallat utvidgat kontaktförbud, och han har inte kontaktat familjen direkt. Därför ogillas även den åtalspunkten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.