Åklagaren yrkar på fängelse för alla tre åtalade. Foto: TT/SVT

Åklagare yrkar på fängelse för äktenskapstvång

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutades rättegången i Hovrätten i det första fallet av äktenskapstvång som prövats i Värmland. Åklagare Pia Hammar yrkar på fängelse alla tre åtalade, medan försvaret yrkar på att alla frias.

– Jag anser att alla tre ska dömas till fängelse, men har inte angett hur långt straffet bör vara, säger Pia Hammar.

Det finns inga tidigare rättsfall av liknande art att titta på, men enligt lagtexten kan ett brott av den här arten ge ett straff upp till fyra års fängelse.

– Alla tre satt häktade, mamman i två veckor och de båda männen i en månad, vilket antyder att man från början sett det som ett allvarligt brott, säger Pia Hammar.

Försök till äktenskapstvång i Värmland

Dömas för äktenskapstvång

Enligt åklagaren har föräldrarna och den tänkte maken tillsammans tvingat in den då 13-åriga flickan in i en äktenskapsliknande förbindelse med den 10 år äldre mannen. I våras dömde Värmlands Tingsrätt föräldrarna för försök till äktenskapstång medan den tilltänkte maken friades. Nu har både flickans advokat och åklagaren yrkat på att alla tre ska dömas för äktenskapstvång.

Artbrott

Föräldrarna hävdar att det hela var en frivillig förlovning och därmed inget brottsligt. Men ett av åklagarens viktigaste bevis är ett äktenskapskontrakt som skrevs i samband med en stor fest då flickan och mannen bytte ringar.

– Jag vill att det ska det ska ses som ett så kallat artbrott, säger Pia Hammar och förklarar att ett artbrott är ett brott som karaktäriseras av att de är svåra att förebygga eller upptäcka. De är svåra att utreda och blivit mer utbredda eller elakartade på senare tid och det riktar sig mot enskilda personers integritet eller mot rättsväsendet som sådant.

De tre misstänkta nekar alla till brott. Domen kommer att meddelas tisdagen den 27 november kl 11.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försök till äktenskapstvång i Värmland

Mer i ämnet