Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Håkan Wikström

Åklagaren yrkar på 18 års fängelse för mordet på Drottninggatan

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Rebecca Hällgren yrkar på 18 års fängelse för 26-åringen och 21-åringen som misstänks för mordet på Lauren Spaho, 20, på Drottninggatan.

– Det finns inga förmildrande omständigheter, däremot försvårande, säger åklagaren Rebecca Hällgren.

Lauren Spaho, 20 år, mördades på Drottninggatan i Karlstad i början på maj 2023. Foto: Privat

Det var i början av maj som en 20-åring knivhöggs liggande på Drottninggatan efter att ha blivit attackerad av en 26-åring och en 21-åring, enligt åklagaren Rebecca Hällgren.

I dag avslutas rättegången mot de två männen som misstänks för mordet.

En 26-åring som greps dagen efter i Oslo med en enkel flygbiljett utomlands och en 21-åring som greps i Karlstad.

Båda männen förnekar brott, de menar att de hade rätt till nödvärn, de menar också att det inte var någon av dem som höll i kniven och att det måste finnas en alternativ gärningsman.

Något åklagaren inte håller med om.

– Jag tycker att det är styrkt att de båda är gärningsmännen. 26-åringen högg med kniven, 21-åringen höll fast offret. Båda har visat likgiltighet till om offret skulle dö, därmed ska de dömas för mord, säger Rebecca Hällgren.

Under sista dagen kom dock åklagaren in med andra yrkanden, ifall inte tingsrätten skulle vilja döma de båda männen för mord.

21-åringen åtalas nu i andra hand för medhjälp till mord, i tredje hand för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, i fjärde hand för medhjälp till synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Även när det gäller 26-åringen, som åklagaren menar har utdelat de dödande huggen, har också en komplettering kommit in. Nu åtalas mannen i andra hand för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

– Efter att ha lyssnat på försvarets argument vill jag ge tingsrätten alternativ ifall de inte anser att det når upp till mord, säger Rebecca Hällgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.