Foto: SVT

Akut brist på bröstmjölk

Uppdaterad
Publicerad

Det råder akut brist på bröstmjölk till för tidigt födda barn. Aldrig tidigare har antalet donatorer varit så få, och lagret i mjölkbanken på Centralsjukhuset i Karlstad är på väg att sina.

En av dem som behöver donerad bröstmjölk är lille Norton Arvidsson. Han föddes redan i vecka 27, mer än tre månader för tidigt. Nu är han drygt fyra veckor, och växer till sig dag för dag men är fortfarande kvar på avdelning 11 på CSK tillsammans med sina föräldrar och är helt beroende av att få donerad bröstmjölk. Det får han också eftersom han är så liten, men just nu råder det mycket stor brist på bröstmjölk i Värmland och en ny nedre gräns har satts för vilka barn som ska få donerad bröstmjölk.

– Det börjar sina i vårt lager, så vi har varit tvungna att dra ner gränsen till att bara de mycket för tidigt födda barnen får donerad mjölk. Som det ser ut idag får bara de barn som är födda tidigare än vecka 34 donatorsmjölk, vilket är den lägsta gräns vi haft någon gång, men det finns ändå en risk att vi måste sänka den gränsen ytterligare, säger Margareta Billebo, barnsjuksköterska på avdelning 11 på Centralsjukhuset i Karlstad.

LÄS MER: Mjölkbanken nedringd av villiga donatorer

Bara två donatorer

Bristen beror framförallt på att det det i dagsläget endast finns två kvinnor i hela Värmland som donerar bröstmjölk. Dessutom har ovanligt många barn fötts för tidigt den senaste tiden, vilket gjort behovet större än det brukar vara.

Därför vädjar nu personalen på avdelning 11 till de kvinnor med nyfödda barn som har mycket mjölk i brösten att donera. Kanske inte för pengarna, även om det utgår en ersättning på 250 kronor litern, men för att bristen är så stor och de allra minsta barnen inte mår bra av mjölkersättning.    

– De här absolut minsta barnen finns det egentligen ingenting annat att ge, deras magar och tarmar klarar inte att ta emot den bröstmjölksersättning som finns på marknaden, säger Margareta Billebo.

Norton får snart åka hem

Men det är bara kvinnor som relativt nyfödda barn som kan bli donatorer. I första hand är de kvinnor som har eget barn upp till tre månader och känner att de har mycket mjölk i brösten aktuella. De erbjuds då att gratis få låna bröstpump, flaskor och annan nödvändig utrustning.

Lille Norton växer enligt sina föräldrar så det knakar. När han föddes vägde han bara drygt ett kilo. Nu väger han drygt 1600 gram är 41 centimeter lång och när han växt till sig ytterligare får han om några veckor åka hem med sina föräldrar.

– Vi tycker att han ha blivit jättestor nu, säger Hampus Andersson, stolt pappa till lille Norton och berättar att det varit en tuff, men lärorik första tid som förälder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.