Arkivbild. Foto: TT

Allt fler håller med höns

Uppdaterad
Publicerad

Flera föreningar för de som sysslar med fjäderfän märker ett ökat intresse för höns.

Dennis Lööv i Alvesta som är ordförande i  fristående Sveriges Fjäderfäklubb anser att det är inne med höns just nu.

– Vi har en stadig utveckling med cirka tio nya medlemmar per år i vår klubb. Höns är stort på sociala medier och det ordnas temadagar om höns runt om i landet.

Det ökade intresset, tror Dennis Lööv beror på att höns ger någonting tillbaka.

– Man kan köpa en kanin och sitta och titta på den, men med höns är något annat! De bidrar med ägg och det gillar folk, menar Dennis Löös. Det är många, även i tätbebyggt område, som skaffar några höns för att det är kul, säger Dennis Lööv.

Läs mer: Eva bytte mjölkkor mot hönor

”Jättestort hönsintresse”

Hönsintresset rasade när fågelinfluensan kom för en del år sedan. Men för cirka tre år sedan vände det igen, berättar Leo Berg som bor i Kungsbacka.

– Det är ett jättestort hönsintresse just nu, säger Leo Berg ordförande i Svenska Rasfjäderfäförbundet, en riksorgansation för alla lokala klubbar som organiserar hobbyuppfödare av höns.

– Men det är inte så lätt att få nya medlemmar.

Intresset märks på efterfrågan på höns och ägg. De populäraste hönorna är de som både är fina att titta på och som också värper bra, säger Leo Berg som bor i Kungsbacka och föder upp hönsrasen dvärgkochin, en dvärghönsras från Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.