Allt fler kuggas vid uppkörningen

Uppdaterad
Publicerad

Andelen värmlänningar som kuggas när de ska ta körkort ökar. Fesal Rashid är en av dem som fått köra upp flera gånger för att klara det efterlängtade kortet.

Det är en nervös Fesal Rashid som rullar ut från parkeringen vid Trafikverkets lokaler i Karlstad. Det är tredje gången han kör upp. Så sent som igår underkändes han i förarprovet.

– Men jag känner att jag kan det här säger han. Det är bara att försöka igen.

Fler underkänns

I hela landet underkändes 2016 51,5 procent av alla som gjorde kunskapsprovet, och 52 procent blev underkända på körprovet. 2011 var samma siffror 45 procent för kunskapsprovet och 35 procent för körprovet.

Allt fler värmlänningar underkänns när de ska ta körkort. Andelen godkända i körprovet har sjunkit från 65 procent år 2011 till 53 förra året.

– Oftast handlar det om dålig förberedelse. Man har inte tränat tillräckligt innan man kommer till oss helt enkelt, förklarar Anki Juhl, kontorschef för förarprov vid Trafikverket i Karlstad.

I salen intill bänkar sig samtidigt 18 spända elever för att skriva det teoretiska provet. Även i kunskapsprovet har andelen godkända minskat, från 55 procent för fem år sedan, till 47 procent år 2016.

Övertro på egna förmågan

Enligt en studie från Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, är en förklaring att många elever helt enkelt har en övertro på sin egen förmåga, och att körkortsprovet därför upplevs svårare än vad man räknat med.

– Man tar för lätt på det helt enkelt, säger Anki Juhl.

Men har kraven höjts eller ligger det på de som kör upp och gör proven?

– Det ligger på dem som kör upp. Kraven har inte förändrats.

Kuggas flera gånger

Även på trafikskolorna märker man förändringen. Det är inte ovanligt att elever som kommer till skolan redan kuggats både två och tre gånger.

– Många saknar medvetenheten i trafiken, att man har koll runt omkring sig, säger Jonas Olsson, utbildningsledare på Tingvalla trafikskola i Karlstad.

– De saknar spegelrutiner till exempel, att man ska kika i alla speglarna innan man blinkar och svänger.

Tredje gången gillt

Tillbaka till Trafikverkets lokaler i centrala Karlstad. Fesal Rashid rattar in på parkeringen och stänger av motorn. Nervositeten är borta, istället är han sprudlande glad. På tredje försöket blev det godkänt, och Fesal har nu ett råd till andra som kuggats.

– Det de säger att du inte kan; gå och träna! När du kan det, boka en ny tid som jag gjorde – och jag klarade det!

Ska du ut och köra bil nu?

– Jajamensan! Yes!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.