Allt färre obduktioner genomförs, och nu varnar experter för att vårdkvalitén hotas. Foto: TT

Andelen som obduceras har halverats

Uppdaterad
Publicerad

Det utförs allt färre obduktioner i Sverige. Det innebär att det blir svårare att fastställa dödsorsaken på en avliden person.

Obduktioner görs för att ta reda på varför en person har dött. Anledningen till att en obduktion görs kan exempelvis vara att ta reda på om det finns en bakomliggande sjukdom. Att allt färre obduktioner genomförs gör nu att experter varnar för att det kan innebära att vårdkvalitén hotas.

– Det är svårt att uttala sig om hur allvarligt det är, men det är en trend som man borde försöka bryta, säger Mario Verdicchio, specialistläkare i klinisk patologi vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Döden

Viktigt att få en förklaring

Martin Åhlberg, som jobbar som obduktionstekniker i Karlstad håller med Mario Verdicchio om att andelen obduktioner inte får minska ännu mer.

– Det är viktigt av flera orsaker, dels så att anhöriga och närstående får en förklaring på varför en människa har dött. Det är också en kvalitetssäkring gentemot vården, säger han.

Genom en obduktion kan man nämligen se bland annat om patienten fått rätt diagnos eller rätt behandling.

Förändrade metoder

Sedan slutet av 1990-talet har andelen avlidna som obduceras halverats. 1997 obducerades till exempel 11,9 procent av de som dog. 2015 obducerades bara 5,2 procent av de avlidna.

Orsakerna är flera, enligt Mario Verdicchio.

– Det handlar bland annat om att sjukvårdens metoder förbättrats så att obduktionerna minskat i betydelse, men också om attityder, vårdprioriteringar och brist på personal.

Läs också: Martin möter döden varje dag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Döden

Mer i ämnet