Anders Broman i SVT Nyheter Värmlands studio Foto: SVT

Anders Broman om varför så få är politiskt engagerade

Uppdaterad
Publicerad

Bara 0,8 procent av värmlänningarna är politiker och bestämmer över de andra 99,2 procent. Varför är det så? Statsvetaren Anders Broman svarade på frågan i SVT Nyheter Värmland.

Anders Broman forskar om bland annat politiskt engagemang.

– Visst är människor intresserade av politik, men kanske inte av politiska partier, säger statsvetaren Anders Broman på Karlstad universitet.

Politiker i Värmland

Han menar att ett syfte med de folkvalda församlingarna som finns i Sverige är att de ska spegla samhället, och ju mindre politiker det finns, desto mindre speglar det Sverige.

– Det är klart att om färre blir engagerade och det blir färre medlemmar i partierna så blir det färre att välja mellan. Då är risken att folk inte känner sig representerade och att de folkvalda församlingarna inte speglar de åsikter och grupperingar som finns i samhället, säger Anders Broman.

Och då kanske förtroendet riskerar att sjunka också?

– Så är det naturligtvis, mycket av legitimiteten bygger på det. I andra länder kan det finnas andra skäl till legitimitet i folkvalda församlingar, men i Sverige har just representavitet varit viktigt, säger Anders Broman.

Vad betyder det här för den lokala demokratin?

– Särskilt i små kommuner är det inte svårt att tänka sig att det blir allvarligare där. I vissa kommuner blir det helt enkelt svårt att fylla platserna, säger Anders Broman.

Att till exempelvis just unga skulle vara mindre intresserade av politik menar han är en missuppfattning.

– Frågar man folk om de är intresserade av politik är det många som säger nej, men om man sen ställer frågor om politiska sakfrågor så visar det sig att de är engagerade. Det kan vi se som en del av individualiseringen av samhället, man vill inte köpa en färdig åsikt av ett parti , säger Anders Broman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiker i Värmland

Mer i ämnet