Foto: Robert Gustavsson/SVT

Årets spannmålsskörd spås bli större än i fjol

Publicerad

Spannmålsskörden väntas bli den största på många år, det visar Jordbruksverkets årliga skördeprognos.

– Trots torkan måste växterna ha hittat vatten, säger en nöjd Christian Hidén på Forsviks säteri.

Totalt väntas skörden av spannmål bli 5,7 miljoner ton i landet, en ökning på 5 procent jämfört med 2016 och genomsnittet för de senaste fem åren.

Prognosen tas fram enligt en modell där man tittar på samband mellan nederbörd och temperaturer och tidigare års skördar, den bygger alltså inte på lantbrukarnas egna uppgifter. Det finns ingen specifik uträkning för Värmland, men lantbrukare som vi talat med beskriver skörden som helt okej eller över medel. 

Positivt överraskad

Efter flera blöta vårar då grödorna skadats fick odlingssäsongen en betydligt bättre start i år.

– Det var ett väldigt gynnsamt vårbruk, men sedan kom torkan, säger Christian Hidén, lantbrukare på Forsviks säteri på Värmlands näs. 

Christian Hidén har precis satt igång med årets skörd. Av 500 hektar har han tröskat 10 procent. Nu är det bara regnet som hindrar honom, regnet som han och många jordbrukare önskade sig tidigare i sommar. Men trots en torr sommar är hans uppfattning att spannmålsodlingarna på näset och i övriga länet klarat sig mer än bra och att skörden kommer bli bättre än genomsnittet.

– Vi är positivt överraskade att det ser så här bra ut, säger Christer Hidén om spannmålsskörden.

– Växterna måste ha hittat vatten på något sätt och vi är positivt överraskade att det ser så här bra ut.

Däremot är det nog värre för de som odlat vall, tror han.

– Gräset klarar inte torkan lika bra, säger Christian Hidén.

Säd blir öl, vodka och godis

På en fjärdedel av de 500 hektaren odlar Christian Hidén höstvete, som klarat torkan väldigt bra. Utöver det har han grynhavre, korn och vete och utsäde.

– Utsädet ska gå till andra jordbrukares odling nästa år och mina åkrar är besiktigade av Jordbruksverket för att jag ska få sälja till andra.

Grynhavret kommer användas till havregryn och ärtor och åkerbönor blir djurfoder, men så odlar han också säd som förädlas till öl och etanol.

– Jag har korn som ska bli malt till öltillverkning. Det säljer jag till ett mälteri i Halmstad. Jag har vete som ska bli sprit som de gör i Lidköping och säljer till USA.

Har du smakat på slutresultatet av din odling?

– Spriten har jag inte smakat på, men det blir andra restprodukter i den tillverkningen, till exempel vetestärkelse som används vid godistillverkning.

En del av gårdens vete går också till Norrköping och ett företag som gör drivmedelsetanol.

Hoppas på fint skördeväder

Nu är det bara ihållande regn som kan sätta käppar i hjulen för en finfin skörd. Den mogna grödan kan angripas av svamp och annat som försämrar kvalitén om den blir stående i väta.

– Vi hoppas på en fin månad. Helst så torrt soligt och blåsigt som möjligt, säger Christian Hidén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.