Casper Janebrink från Arvingarna, och Peter Strandberg från arrangören Foto: SVT/Therese Fjellman

Arvingarna återvänder till Värmland

Publicerad

För andra året i rad kommer Wermlandsdansen arrangeras i Karlstad till våren. Med underrubriken Dansa in våren kommer dansfestivalen hållas på Karlstad CCC under valborgshelgen den 28-29 april.

– Vi summerade det första året som väldigt lyckat och kände att det fanns behov av större dansarrangemang i Karlstad, bland annat med tanke på den historia som finns här också, säger Peter Strandberg från arrangören Demo Festival Sweden.

Med sig på den pressträff som hölls i Karlstad på ondagen hade han Casper Janebrink från bandet Arvingarna som ett slags dragplåster eller ”ansiktet utåt”. Arvingarna var med redan förra gången och kommer vara ett av banden på vårens arrangemang.

– Vi har haft ett starkt fäste här genom åren. Redan på 90-talet på Sandgrund och senare Blue Moon Bar spelade vi i Karlstad och det var fantastiskt med blandade åldrar och vi hade fullt hus, säger Casper Janebrink.

Hoppas på 50 procent fler besökare

I våras kom cirka 2000 personer på Wermlandsdansen, i år hoppas och tror arrangören på 3000 personer.

– Vi fick mycket bra kritik för både dansgolv, innehåll och arrangemanget i övrigt, säger Peter Strandberg.

Nytt inför kommande dansfestival är att arrangören kommer jobba mycket med ambassadörer bland personer som är ute och dansar mycket och samarbete ska inledas med lokala dansföreningar. På så vis hoppas Demo Festival kunna nå en ännu större publik.

– Vi känner att många pratade om arrangemanget i år, men ändå uteblev och vi har fått ett otroligt gensvar på sociala medier när vi släppt banden, så det är en rimlig ökning, säger Peter Strandberg.

Publiken fått önska band

Han förklarar att det också är publiken som fått tycka till vad gäller musiken inför vårens arrangemang.

– Banden som spelar är publikens önskningar.

Det kommer bli tre band per kväll som spelar. Grumsbaserade bandet Horizont kommer fungera som ett slags husband och spelar både fredag och lördag. På fredagen spelar även Casanovas och Streaplers. På lördagen äntrar banden Blender och Arvingarna scenen.

– Av någon anledning har vår musikstil alltid funkat i Värmland. Det verkar som att vår musik funkar bättre i de mindre städerna och på landet än i Stockholm. Det är lite mer Svenssonmusik kanske, säger Casper Janebrink och skrattar till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.