Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lektorn och forskaren Anna Nordin tar hand om låtsaspatienten på universitetet. Se hur den fungerar i videon. Foto: Eric Liljestrand/SVT

Avancerad docka ska hjälpa studenterna inom hälso- och sjukvård på Karlstads universitet

Publicerad

Den kan bland annat prata, kräkas och visar obehag i form av skrik eller stönande.

På Karlstads universitet finns en ny avancerad docka som används som en del av utbildningen inom hälso- och sjukvård.

I det europeiska projektet 6G-PATH har Karlstads universitet blivit tilldelade drygt 6,5 miljoner kronor för att genomföra forskning med fokus på framtidens telekommunikation. Lektorn Anna Nordin och professorn Anna Brunström är två av deltagarna som undersöker hur man kan genomföra praktisk utbildning på distans inom hälsa- och sjukvård.

Ska vidga utbildningen för studenterna i Karlstad

Inne i en av salarna på Karlstads universitet finns en docka med flera olika funktioner. Den har puls, blinkar, har rörliga pupiller och kan prata med sjuksköterskan via ett kontrollrum. Den kan även kräkas, få blåa läppar och visa obehag i form av skrik eller stönande.

Planen är att dockan, som just nu är sängbunden på universitetet, med hjälp av framtidens telekommunikationsnät 6G ska kunna användas på andra, mer realistiska olycksplatser.

Tekniken ska underlätta för elever att plugga på distans

Dessutom ska stöd från till exempel läkare och sjukhuspersonal kunna ges live via videolänk.

– I framtiden vill vi till exempel kunna placera en student med dockan bak i en ambulans. Från ett kontrollrum styrs dockan och studenten får öva praktiskt där det faktiskt händer, säger professorn Anna Brunström.

En annan idé är att studenterna ska kunna ta del av utbildningen oavsett var man befinner sig.

– Den ska med hjälp av den framtida tekniken kunna betraktas av en student som kanske är hemma och vabbar i Sunne, säger lektorn Anna Nordin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.