Det mesta av Götetorpsskolan ligger idag i ruiner. Foto: Göran Wintzell/SVT

Efter skolbranden – nu finns andra lokaler till barnen

Uppdaterad
Publicerad

Branden förstörde två tredjedelar av skolbyggnaden, och Hammarö kommun har jobbat intensivt sedan larmet om branden kom in klockan 16 på nyårsafton.

– Vi lyckades bara rädda drygt en tredjedel av skolbyggnaden, men det krävs byggarbete för att kunna ta det i bruk, säger Ola Åkesson vid räddningschef i beredskap för Karlstad/Hammarö, till SVT Nyheter.

På måndag skulle det vara förskole- och fritidsverksamhet på Götetorpsskolan i Hammarö kommun, men det kommer inte vara möjligt.

Götetorpsbranden

De barn som skulle haft fritids på Götetorp är välkomna till Lillängsskolan och de barn som skulle haft förskoleverksamhet är välkomna till Ferlins förskola. Personalen från Götetorp kommer att finnas där. Från och med skolstarten den elfte januari kommer barnen få sin skolgång på före detta Hammarö utbildningscenter.

Lokalerna för årskurs 1-3 och förskoleklass är totalt förstörda liksom gymnastik- och leksalen efter branden som startade på nyårsaftonen. Vid tio-tiden på kvällen var branden under kontroll. Men trots att lokalerna för årskurs 4-6 och förskolan står kvar kan den med största sannolikhet inte användas på ett bra tag.

– Det kommer behövas en del byggarbete för att få lokalerna funktionsdugliga, menar Ola Åkesson vid räddningstjänsten.

Mycket rasmassor

Räddningstjänsten fanns på plats hela nyårsdagen för att släcka glödbränder i rasmassorna.

– Det är ganska stora ytor och mycket bråte bland rasmassorna som vi behöver lyfta på för att komma åt glödbränderna, säger Ola Åkesson.

Läs också: Henrik försökte släcka branden med snö

Ett saneringsbolag kopplades in och var på plats redan innan branden var släckt. Hammarö kommun började redan under helgen planera mer långsiktigt för hur och var verksamheten ska fortsätta att bedrivas.

– Ja, någonstans måste vi ju hitta nya lokaler för barnen. I morgon lördag sätter vi oss i skolledningen tillsammans med ledningen för kommunen och tittar på långsiktiga lösningar, sade rektor Anders Petersson i fredags.

Vad tänker du om det som har hänt?

Det är tragiskt och beklagligt på alla sätt och vis, framför allt för alla elever, barn och pedagoger som håller till här, framhåller Anders Petersson.

– Det som har förstörts är ju en trygghet för många, särskilt eleverna, men vi har ju varandra och nu får vi jobba med att hitta trygghet hos varandra, menar rektor Anders Petersson.

Enligt räddningstjänsten började branden på utsidan, men spred sig sedan upp i takfoten och sedan in i byggnaden.

– Ja, det startade utvändigt. Det såg våra första styrkor som var på plats, säger räddningstjänstens Ola Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Götetorpsbranden

Mer i ämnet