Berit delar bil med andra

Uppdaterad
Publicerad

I kväll går startskottet för bildandet av en lokal samåkningsgrupp i Torsby. Målet är att minska miljöpåverkan genom att färre ska åka ensamma i sina bilar.

Berit Folkesson i Lysvik är ledamot i Naturskyddsföreningens styrelse i Torsby och den som tagit initiativ till att bilda en lokal samåkningsgrupp i norra Fryksdalen. I hennes garage står en hybridbil som hon gärna delar med andra under sina resor.

– Det allra viktigaste är ju miljöaspekten. Om fyra personer åker ensamma de nio milen till Karlstad blir det fyra gånger nio mil. Det går ju att minska utsläppen oerhört mycket genom att samåka, säger Berit Folkesson.

Bokar på Internet

Samåkningsgruppen hon vill bilda ska bli en del av den nationella rörelsen Skjutsgruppen där man registrerar sig och bildar lokala samåkningsgrupper på internet. Där anger man sen om man vill erbjuda eller ha skjuts mellan två specificerade orter och väntar sedan på att få napp.

– När någon har ett erbjudande om att ta mig med så kommer det ett sms så jag vet att jag har en plats. Eller så kommer det ett sms som säger att det tyvärr är fullt, säger Berit Folkesson.

Flera vinster

Samåkning innebär både minskad miljöbelastning och billigare resor. Men det finns fler aspekter på det hela.

– Den tredje vinsten förutom miljö och ekonomi är ju sociala vinster. Det är ju tusan så mycket roligare att ha sällskap i bilen. Det kan vara gamla bekanta i bilen eller så kan man göra nya bekantskaper. Det tycker jag också är en viktig funktion, säger Berit Folkesson.

– Nationellt skryter man ju med att de finns de som träffats på det här sättet och det har blivit giftermål av det. Men är väl inte huvudsyftet med samåkningen, skrattar Berit Folkesson avslutningsvis.

Det öppna mötet där bildandet av samåkningsgruppen ska ske hålls på biblioteket i Torsby under måndagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.