Kulsprutepistolen som tullen beslagtog. Foto: ur förundersökningen

Beställde k-pist på internet

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern i Årjäng har åtalats misstänkt för grov smuggling efter att ha beställt vapen, bland annat en k-pist, på internet.

Det var i juni förra sommaren som tullen i Malmö kontrollerade ett paket från en avsändare i Slovakien. I paketet upptäcktes bland annat en kulsprutepistol och en halvautomatisk pistol. K-pisten är ursprungligen tillverkad för krigsmakten och polisen i Tjeckoslovakien.

Vid husrannsakan i mannens bostad beslagtogs dator och mobiltelefon och där hittades bevis för att han mejlat med företaget i Slovakien och beställt vapen därifrån.

Erkänner smuggling

Årjängsbon erkänner smuggling men inte grovt brott. Han menar att han skulle ha vapnen i samlingssyfte. Åklagaren hävdar dock att brottet är att anse som grovt. Åklagaren menar också att vapnen, som var igensatta i pipan, på ett enkelt sätt skulle kunna ändras till brukbart skick.

Rättegången är planerad att hållas i Värmlands tingsrätt den 4 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.