Bidragsmiljoner användes aldrig

Uppdaterad
Publicerad

Arvika kommun tvingades betala tillbaka nästan tre miljoner kronor i oanvända statsbidrag. Pengar som skulle gått till att stärka upp bemanningen inom äldreomsorgen.

Regeringens stimulanspengar skulle stärka upp bemanningen inom äldreomsorgen. Beskedet kom i juni förra året och Arvika kommun beslöt att ta emot dem i augusti. Men majoriteten av bidraget på 3,6 miljoner kronor användes aldrig.

Kommunals ordförande i Arvika, Ann-Sofie Alexandersson är kritisk till att kommunen inte tog tillvara på pengarna man fick.

– Ja med tanke på stressen och de höga sjuktalen så tror jag att det är en hel del idéer som hade kunnat komma från personalen på vad man skulle kunna ha gjort. Höjd bemanning är en del, säger hon.

Det är nästan tre miljoner kronor, hur mycket tror du att de pengarna hade kunnat göra skillnad?

– Det hade nog gjort en del skillnad tror jag med tanke på hemtjänstgrupperna där de höga sjuktalen ligger.

Arvika inte ensamma

När stimulanspengarna fördelades fick de värmländska kommunerna totalt 33 miljoner kronor för andra halvan av 2015. Och Arvika är inte ensamma om att ha lämnat stimulanspengar orörda, bland annat Karlstad, Säffle och Munkfors fick betala tillbaka pengar under våren.

Men Arvika sticker ändå ut, där användes inte ens en femtedel av bidragen. Man fick alltså betala tillbaka 2,9 miljoner kronor. Enligt Sten Fransson (S), ordförande för vård- och omsorgsutskottet, hann man inte starta upp i tid.

– Vi är väldigt noga när vi gör projekt i Arvika. De ska leda till att vi får en långvarig förbättring,. Det ska verkligen vara genomtänkt och förankrat med personal och fackföreningarna. Och då hann vi inte riktigt med att göra klart det, säger han.

Varför kunde man inte bara höja grundbemanningen rakt av?

– Då hade vi det problemet att det här var engångspengar. Att höja bemanningen rakt av utan någon plan, det går ju fint det. Men då måste du börja sparka folk när engångsbeloppen är slut.

Ingen engångssumma

Men under hösten kom beskedet att det inte var någon engångssumma, kommunerna skulle fortsätta att få pengar till 2018. Men bemanningen höjdes inte snabbare för det.

– Men jag tror ändå kvalitet är bättre än att bara jaga pengar, säger Sten Fransson.

Kommunernas oanvända miljoner

Här är kommunerna som återbetalat stimulanspengar man fått i bidrag för andra halvåret 2015.

Arvika: 2.901.483 kr

Hammarö: 293.370 kr

Karlstad: 197.497 kr

Kil: 383.823 kr

Sunne: 67.900 kr*

Säffle: 1.406.368 kr

* Sunne kommun använde samtliga pengar, men använde en del på fel sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.