Catrine, Anette och Birgit Kostenius fick hjälp av en glad Karlstadsbo att föreviga dem med Sola. Foto: Privat

Blommor, Lars Lerin och inglasade uteserveringar lockar

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads turism slog rekord i juli. Hotellen har haft nio procent fler gäster än förra juli, och anledningen stavas bland annat ”Lars Lerin” och ”vacker miljö”.

Catrine Kostenius är på resa med sin mamma och syster. De brukar åka på lite resor tillsammans, och den här gången gick turen till Karlstad.

– Vi brukar kalla det ”tre trallande jäntor”-resa, säger Catrine Kostenius och skrattar.

Redan i juli åkte Catrine och hennes man förbi och kom på att det vore trevligt att besöka Karlstad på väg hem från Oslo. Men det visade sig vara svårare än de trott.

– Det var fullbokat överallt, på alla hotell. Den här resan bokade vi för tre – fyra månader sedan, säger hon.

För mammman Birgit Kostenius som är konstnär var Sandgrund Lars Lerin ett självklart dragplåster. Men det fanns även annat som de tre Luleåborna uppskattade.

–  Er bokhandel är ”the best in the world”. Den är personlig, inte ett stort koncept, säger Catrine Kostenius.

– Miljön är jättemysig, med alla fina statyer. Vi kommer nog igen, det gjorde inget att det regnade, säger Anette Kostenius.

”Blir som ringar på vattnet”

Lisbeth och Bosse Sundberg från Grisslehamn har kommit till Karlstad på sin MC.

– Vi har två bekanta som vi bestämmer träffar framåt med. I mars bestämde vi att nästa gång ses vi i Karlstad och går på Lars Lerin-museet, säger Lisbeth.

Hon tror att Lars Lerins sätt har nått fram till många.

– Han är ju en mjukare man, och han har nog fått fler heterosexuella män att acceptera homosexuella män, fortsätter hon, och Bosse håller med.

Värmland har alltid varit ett kulturlän, med gott om besökare till platser som Klässbols linneväveri och Selma Lagerlöfs Mårbacka. Med den stora förändringen i Karlstad har Lars Lerins museum stått för, säger Maria Westin, turismchef i Karlstads kommun.

– Det drar hit folk, och sedan blir det som ringar på vattnet, säger hon.

– Vi har ju olika gäster och målgrupper. Sandgrund Lars Lerin drar mycket folk, men sen har vi ju våra asiatiska turister, som har kommit hit det senaste decenniet, säger hon.

Lisbeth och Bosse Sundberg återvänder gärna till Karlstad.

– Vi kör ett landskap i taget, och vi har Värmland kvar. Så vi kommer att komma tillbaka, säger de.

Kan få utemiljö fastän det regnar

För familjen Dalland från Bergen har besöket blivit mycket av en naturupplevelse.

– Det är en fin stad med allt vatten och alla blommor, säger mamma Grete Dalland.

– Sedan är det bra med de inglasade uteserveringarna. Man kan vara ute oavsett väder. I Bergen där vi kommer från kan man inte sitta ute under tak. Här kan man äta, ta en öl, titta på folk och läsa tidningen även om det regnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.