Här har justerverket vid Bäckebrons sågverk brunnit ned. Foto: Räddningstjänsten

Brand i Bäckebrons sågverk

Uppdaterad
Publicerad

Det började brinna i Bäckebrons sågverk vid Västra Ämtervik inatt.

Larmet kom strax efter klockan fyra och en byggnad på 70 gånger 20 meter var helt övertänd när räddningstjänsten kom dit och spridningsrisken var stor.

– Justerverket är det som har brunnit ned och vi har fått rikta in oss på att skydda intilliggande byggnader, det vill säga virkesupplag och någon enstaka byggnad, berättar Pär Maltesson, räddningschef i beredskap.

Lastbilschaufför larmade

Enligt polisen var det en lastbilschaufför som upptäckte branden.

– Det började med att en lastbilschaufför på E45:An fick se att det brann i en bygnad vid sågverket och larmade, säger Jan-Åke Sjöström, vakthavande befäl hos polisen.

Omkring 15 brandmän från de tre brandstationerna Sunne, Gräsmark och Kil var inblandade i släckningsarbetet. Vid sextiden på morgonen var branden under kontroll.

Företaget utreder konsekvenserna

Nu är de stopp i produktionen på sågverket. Allt virke på produktionssidan måste gå genom justerverket för att färdigställas, enligt vd Jerker Karlsson.

– Idag står produktionen still, vi jobbar med att få igång den så fort som möjligt, säger han till SVT Nyheter Värmland.

”Sprinklar verkar inte ha fungerat”

Orsaken till branden är oklar men polisen har upprättat en anmälan om mordbrand för att kunna utreda den.

– Vi har varit där och efter släckningsarbetet har avslutats kommer platsen att spärras av för teknisk undersökning, säger Jan-Åke Sjöström.

– Det vi själva funderar på är sprinkleranläggningen, det finns sprinklar men de verkar inte ha fungerat, säger Pär Maltesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.