Foto: Bernt Larsson

Flerfamiljshus brann ner till grunden

Uppdaterad
Publicerad

Ett flerfamiljshus i Likenäs brann ner till grunden på måndagskvällen. 19 personer står nu utan boende.

Larmet om en pågående brand i ett flerfamiljshus i Likenäs kom in till SOS Alarm vid 19.45 på måndagskvällen. När räddningstjänsten kom till platsen var delar av byggnaden redan övertänd.

Enligt en granne som SVT Nyheter Värmland pratade med strax efter larmet så var branden kraftig:

– Hela längan brinner, säger hon.

Flerfamiljshuset är en radhuslänga inne i Likenäs samhälle, norr om Torsby. Längan var tidigare ett äldreboende. Idag bor där asylsökande tillsammans med familjer från orten.

– De kom till oss och knackade på. Fire! Fire! sa de. Då ringde jag 112, säger grannen.

Enligt uppgift är det sju lägenheter som brinner, varav fem numera fungerar som asylboenden. Totalt ska 19 personer, varav fem barn, vara drabbade.

– Alla i fastigheten ska vara ute ur huset, säger polisens vakthavande befäl Ronny Brattström.

Räddningstjänsterna från båda Sälen och Sysslebäck var på plats för att bekämpa branden.

– Det kommer att brinna ner helt och hållet, säger Lennart Edvardsson, räddningschef i beredskap vid 22-tiden på måndagskvällen.

Enligt honom fanns det en viss spridningsrisk till en närliggande villa i området tidigare under kvällen, men att den risken nu är undanröjd. Han räknar med att manskapet kommer att vara kvar på platsen under natten.

– Ja det tror jag, i alla fall delar av styrkan, säger han.

Polisens vakthavande befäl, Ronny Brattström, säger så här om orsaken till branden;

– Det är för tidigt att sia om någon brandorsak, vi har inte hunnit pratat med de boende än.

Ingen person skadades vid branden men de boende har förts till vårdcentralen i Likenäs. Migrationsverket håller på att söka efter sovplatser för de 19 personer som nu är hemlösa. 

– Vi har personal på plats, vi håller på att ordna alternativa boende åt alla men vi kan ännu inte säga var de kommer få bo i natt, säger Alexandra Elias vid Migrationsverkets presstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.