Sönderbränt släp. Foto: SVT

Brand vid mack – två skadade

Uppdaterad
Publicerad

Två män brandskadades i samband med en bränslestöld i Säffle i natt. Den ene av männen fick livshotande skador och vårdas på brännskadeavdelningen i Uppsala med livshotande skador. Den andre är förd till Universitetssjukhuset i Linköping med lindriga brännskador.

– Polisen har under dagen gjort en teknisk undersökning av brandplatsen. Två personer är skäligen misstänkta men de har inte kunnat höras än. Det finns också uppgifter som tyder på att ytterligare en person ska vara inblandad i bränslestölden, säger Stefan Wickberg, presstalesman hos polisen i Värmland.

Det var i samband med att de båda misstänkta männen, 25 och 27 år gamla, slangade bränsle direkt ur en bränslecistern vid OK/Q8s automatstation i Säffle som branden uppstod. Larmet kom strax efter klockan tre i natt.

– Det var ingen kvar på platsen när vi kom, bara de vittnen som hade ringt in, berättar Mats Ahlstrand vid räddningstjänsten i Säffle.

”Livsfarligt att göra på det här viset”

Den släpkärra som männen befann sig i, eller vid, när branden utbröt var särskilt utrustad för att kunna slanga bränsle. Inne i kärran fanns två 1.000-litersbehållare, i botten på kärran fanns ett hål och kärran hade parkerats direkt över locket till den underjordiska bränslecisternen vid macken. Locket var uppbrutet och en rest av slangen ligger fortfarande kvar under kärran.

– De har försökt pumpa upp drivmedel direkt ur cisternen i marken när någonting har gått fel och det har tagit eld, säger Mats Ahlstrand.

Polisen rubricerar initialt händelsen som stöld och allmänfarlig vårdslöshet.

– Det är ju livsfarligt att göra på det här viset, att slanga drivmedel. Det kan ju bli någon gnista, statisk elektricitet, som gör att det antänder om det inte är jordat på rätt sätt.

Bensinmacksföreståndaren Per Johansson är tagen av nattens händelser.

– Det är ju förfärligt olyckligt när folk kommer till skada, säger han.

Skräckscenario

När räddningstjänsten kom till platsen i natt stod lågorna högt i skyn.

– Ja, det var ju lågor som var mellan fyra och sex meter höga och det är ju allvarligt när det är så nära en bensinmack. Skräckscenariot är ju att hela macken tar eld, säger Mats Ahlstrand.

– Det ska mycket till för att branden ska leta sig ner i cisternen. Det finns säkerhetssystem som förhindrar det, säger bensinmacksföreståndaren Per Johansson om explosionsrisken.

Livshotande skador

De båda män som misstänks att ha orsakat branden genom slangningen påträffades senare under natten. Bägge två hade då allvarliga brännskador. 25-åringen vårdades först för allvarliga brandskador på intensivvårdsavdelningen på Centralsjukhuset i Karlstad men fördes sen till Universitetssjukhuset i Linköping. Under torsdagseftermiddagen uppger sjukhuset att hans tillstånd är stabilt och skador är lindriga.

27-åringen fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala med mycket allvarliga skador. Hans tillstånd är instabilt och skadorna livshotande meddelas genom en kommuniké på torsdagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.