Brandkåren i akut renoveringsbehov

Uppdaterad
Publicerad

Brandstationerna i Karlskoga och Degerfors är så slitna att behovet av renovering är akut.

I Karlskoga kan man inte ens köpa nya brandbilar på grund av de bristfälliga lokalerna.Det är trångt i brandstationens garage i Karlskoga. Så trångt att man inte kan köpa in nya fordon som man behöver. En ny släckbil av den sort som används i Kristinehamn – går helt enkelt inte in.

Det gör att Karlskogas gamla bilar i sin tur inte kan flyttas vidare ut till de mindre brandstationerna, i t ex Lesjöfors, som får ha kvar sina ännu äldre fordon.

Det trånga garaget är liksom hela stationen från 1940-talet. Den i Degerfors är från 1960-talet och i minst lika dåligt skick.

På båda ställena är arbetsmiljöproblemen påtagliga enligt brandmännen.

Taket har fått förstärkas i rummet där man tvättar brandslangar – eftersom det ligger under garaget som inte är byggt för så tunga fordon.

Men nu kan en lösning på problemen vara på gång. I januari ska politikerna i Räddningstjänstförbundets direktion få se sju förslag på allt från renovering till nybygge i Karlskoga och Degerfors – eller sammanslagning av dom båda.Sen kommer man fortsätta utreda några av förslagen närmare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.