Foto: SVT

Samtliga brandmän sade upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga 32 brandmän på räddningstjänsten i Stöllet och Sysslebäck sade idag upp sig. Detta som en protest mot de planerade nedskärningarna inom räddningstjänsten i norra Värmland.

Samtliga 32 deltidsbrandmän på räddningstjänsten i Stöllet och Sysslebäck lämnade under tisdagen in sina uppsägningsansökningar till ställföreträdande räddningschef. Orsaken är de planerade nedskärningarna inom räddningstjänsten i norra Värmland.

– Det känns ju aldrig roligt att lämna in en avskedsansökning, säger Arne Nyberget, stationschef i Sysslebäck.

Räddningstjänsten i Torsby

Vad var den utlösande faktorn som gjorde att ni gjorde det här just nu?

– Vi kände att vi måste ta ställning och göra det här nu, för sedan så har vi haft ett beslut som vi inte kunnat jobba kvar i, antingen nu eller sedan. Jag tyckte hellre nu, säger Stefan Persson, deltidsförman i Stöllet.

”Inga beslut tagna”

– Jag är förvånad eftersom vi fortfarande har en process med budgeten och inga beslut är tagna. För jag utgår ifrån att det handlar om att man har funderingar kring den nya organisationen, säger Ann-Katrin Järåsen (S), kommunstyrelsens ordförande i Torsby. 

Vad innebär det för kommunen om det blir tomt på de här stationerna?

– Jag utgår från att det inte ska bli så. Jag tror att brandmännen även fortsättningsvis är intresserade av att ha en dialog och ett fortsatt samtal. Men en dialog innebär ett givande och tagande, det är inte så att den ena parten bestämmer hur slutprodukten ska bli, utan då måste det finnas ett samtal och jag tycker att miljö-, bygg- och räddningsnämnden ska få den möjligheten till ett fortsatt samtal, säger Ann-Katrin Järåsen.

”De måste lyssna”

Stefan Persson tycker inte att brandmännen gick händelserna i förväg genom att säga upp sig.

– Vi har ju haft ett enda samtal med politiker, den 10 maj, och budskapet var ju tydligt. 900 000 kronor ska bort, säger Stefan Persson.

Vad kan kommunen göra för att få er att dra tillbaka era avskedsansökningar?

– De måste lyssna och sedan får de skjuta till lite mer pengar, säger Stefan Persson.

Vård och omsorg en prioriterad fråga

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Katrin Järåsen säger också att även om den knappa miljonen hade funnits, är det inte säkert att den skulle gått till räddningstjänsten, utan socialnämnden, eftersom möjligheten att erbjuda alla anställda heltid är en prioriterad uppgift för Socialdemokraterna.

– Vi lovade under valrörelsen att se till att nästan alla inom vård- och omsorg skulle få jobba heltid. Kan vi inte lova det har vi svårt att rekrytera. Vi behöver 65 undersköterskor under en femårsperiod och kan vi inte erbjuda heltid har vi svårt att behålla våra unga och svårt att konkurrera med Norge. Det är vår absolut prioriterade uppgift, eftersom tredje person annars riskerar att bli lidande, säger Ann-Katrin Järåsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Räddningstjänsten i Torsby

Mer i ämnet