Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungdomar från högstadiet och gymnasiet på Framtidsforum i Hagfors. Men för industriprogrammen är intresset lågt. Foto: SVT

Branschens oro: Lågt intresse för industriprogrammen

Publicerad

På Älvstrandens Bildningscentrum i Hagfors finns många yrkesval representerade under höstterminens Framtidsforum. Ungdomar från högstadiet och gymnasiet låter sig inspireras av polisyrket, vård- och omsorgsyrken, spelbranschen och industrin.

Men för industriprogrammen är intresset lågt.

– Jag tror inte det är min grej, det känns farligt, säger Khadijo Ahmed.

Lola Bolmstedt är regional processledare för Teknikcollege, som har har kommit till Hagfors för att ungdomar ska få upp ögonen för jobben som industrin erbjuder. Behovet av industriteknisk kompetens är stort redan nu men med ett svalt intresse för gymnasieskolans yrkesförberedande industriprogram känner hon oro för värmländsk industris framtid.

– Fördomar om hur det är att jobba inom industrin är nog största hindret, säger Lola Bolmstedt.

Radikalt färre sökande

Söksiffrorna till industriprogrammen vittnar inte om att kompetensbristen går en ljusnande framtid till mötes.

– Söksiffrorna har sjunkit radikalt sedan 2011, då man tog bort högskoleförberedande på yrkesprogrammen, berättar Lola Bolmstedt.

Trivsel i fokus

De lokala industriföretagen i Hagfors finns på plats för att locka ungdomarna och utbildningarna finns representerade. Men det är mycket att ta ställning till när man väljer sin utbildning.

– Hur är arbetsmiljön, kommer jag att kunna bo kvar, kommer jag att trivas och så måste man ju vara lite tekniskt finurlig och problemlösande som person om man jobbar inom industrin, säger Lola Bolmstedt.

I klippet hör du ungdomarna i Hagfors berätta om hur de ser på sitt val av yrke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.