Stor brist på chefer i Torsby kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på chefer i Torsby kommun. Det är inte bara räddningschefen som slutar.

På fredagen meddelade räddningschefen Pär Maltesson att han lämnar sitt jobb. Men också socialchefen Ulf Lilja lämnar arbetet inom några månader. Samtidigt har stadsarkitekten Torbjörn Almroth slutat.

– När det gäller att rekrytera chefer är situationen akut, säger kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S).

Men hon säger också att det inte är någon överraskning att socialchefen slutar.

– Han har ju nått pensionsåldern och vi har bett honom vara kvar. Egentligen slutar han i sommar, men han har ju en del innestående semester så vi får se, säger Ann-Katrin Järåsen.

Även den tidigare biträdande socialchefen har slutat, men en ny har rekryterats.

Också stadsarkitekten har nått pensionsåldern och slutat som anställd. Någon ny stadsarkitekt har kommunen inte lyckats få tag på. Istället anlitas Almroth som konsult av Torsby kommun.

Enligt Ann-Katrin Järåsen finns det flera kommuner som är i liknande situation och hittat konsultlösningar.

– Men att anlita en konsult per timma kan bli dyrt, säger hon.

Torsby kommun har tidigare beslutat om ett förmånsprogram som bland annat ger chefer möjlighet till förmånsbil och stanna-kvar-försäkring.

Det är förmåner som kritiserats av både oppositionspolitiker och av kommunens revisorer. Men trots förmånsprogrammet har kommunen inte lyckats lösa problemet med att det är svårt att rekrytera chefer och nyckelpersoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.