Foto: Kollage/SVT

Butikslokalerna i Säffle gapar tomma

Publicerad

Satsningen på ett köpcenter utanför Säffle har gjort att handeln i kommunen ökar mest i hela Värmland. Det visar statistik från Handelns utredningsinstitut. Men inne i centrala Säffle gapar butikslokalerna tomma.

Det nya köpcentret i Guttane mellan Säffle och Åmål öppnade i maj förra året. Sedan dess har handeln ökat kraftigt i kommunen. Enligt Handelns utredningsinstitut ökade den med hela åtta procent i Säffle under 2015. Det är den största ökningen i hela Värmland.

– Man säger att handel föder handel. Handelsindex har ju stigit för Säffle den sista tiden så vi har fler som stannar och handlar här, säger kommunalrådet Dag Rogne (C).

– Om man bara ser till siffrorna, att handelsindex och omsättningen för Säffle kommun har ökat, om man bara ser till det så är det ju positivt, säger Lars Olsson (MP).

Tomma butiksfönster i centrum

Men samtidigt som handeln ökat i omsättning i Säffle gapar butiksfönstren tomma i centrum. Den utvecklingen varnade miljöpartiet för redan när planerna på det nya köpcentret i Guttane tog form under 2011.

– Ja, jag tycker det är fruktansvärt att det flyttar ut. Då blir det tomma lokaler här. Det är väldigt synd, säger Säfflebon Annika Sehlin när vi träffar henne i ett regntungt och grått centrum.

Vid torget stretar Börje Setterlind fram i regnet med en matkasse i handen. Han är klar över vad han tycker om utvecklingen.

– Guttane är ju ett större handelscentrum. Men det ska ju inte vara där. Det ska vara inne i stan, säger han.

– Det känns dött. Det känns som att allt är på väg att öppna fast det öppnas aldrig, fyller Emily Korstanje i där hon passerar med en förskoleklass på väg till biblioteket.

”Tråkigt för alla”

– Det är ju tråkigt för alla, för oss som bor här och för handlarna. Vi skulle ju jobba för en centrumutveckling, nu får vi börja i en ände som nog inte ens experterna vet hur man ska hantera, säger miljöpartisten Lars Olsson (MP) syrligt.

– Centrum hade ju svårigheter redan innan vi började diskutera Guttane. De handlar om köptrender, att folk handlar på internet och åker till köpcentra i andra städer. Det är ett beteende som ändrats sedan de här butiksstäderna byggdes upp under 1940- och 1950-talet. Det är något man får fundera många varv på hur man ska hantera, säger Dag Rogne (C).

”Det är jätteallvarligt”

Säffle kommun har satsat på att försköna miljön i centrum och öka trivseln. Men något universalrecept för hur man ska förhindra att fler handlare tar ner skylten finns inte. 

– Det är jätteallvarligt. Vi försöker få mer liv och rörelse i centrum och skapa underlag för butikerna. Men det kanske inte bara ska vara butiker utan mera gym och andra mötesplatser på bottenvåningarna i tätorten, så att det blir lite liv och rörelse, säger kommunalrådet Dag Rogne (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.