Här bor hon gratis

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaden för Karlstadbon Anne Carlssons, Reumatikerförbundets förbundsordförande, lägenhet i Stockholm har inte förmånsbeskattats.

– Det kan låta som en undanflykt, men vi har inte vetat om det, säger hon till SVT Värmlandsnytt.

Karlstadbon Anne Carlsson har bott i bostadsrätten i Stockholm utan att betala någon skatt sedan hon tillträdde som ordförande 2005. Detta trots att kostnaderna har betalats av förbundet.

Anne Carlsson

– Det kom till vår kännedom i december och då började vi att utreda frågan och nu inser jag att vi borde ha gjort utredningen oerhört mycket snabbare, säger Carlsson.

– Och vi borde ha kommenterat detta extern mycket snabbare, fortsätter hon.

Men du är ju en erfaren politiker, hur kommer det sig att du inte känner till det här?

– Ja, det kan man ju fråga... det jag kan konstatera är att jag inte är någon skattejurist och jag är ingen ekonom. Jag är en vanlig dödlig värmlänning.

Med sina 50 000 medlemmar är organisationen Reumatikerförbundet Sveriges största handikapporganisation. En stor del av de årliga intäkterna – en fjärdedel, eller 11 miljoner kronor – kommer från skattemedel.

Beslutet om huruvida hon kommer att sitta kvar som ordförande tänker Anne Carlsson inte ta själv.

– Det är upp till min organisation att bestämma. Jag hoppas och tror att de tycker att jag gör ett så bra jobb att jag kommer att sitta kvar, säger hon.

Anne Carlsson har även haft andra förmåner, exempelvis städning av lägenheten och fritt årskort på SJ. Nu riskerar hon åtal och en skattesmäll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anne Carlsson

Mer i ämnet