Daniel Bäckström är kritisk till ministrarnas hantering av ärendet och menar att de har förbrukat sitt förtroende. Foto: SVT/Riksdagen

Centerpartiets Daniel Bäckström om krisen i regeringen: ”Ministrarna har förbrukat sitt förtroende”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Alliansen under onsdagsmorgonen väckte misstroende mot tre socialdemokratiska ministrar – inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist – har det stormat rejält på Rosenbad i Stockholm.

– Regeringen har ett kollektivt ansvar, säger Daniel Bäckström (C) till SVT Nyheter Värmland.

Den värmländske riksdagsledamoten har även uppdraget som som ledamot i försvarsutskottet och han är kritisk de tre utpekade ministrarna och deras hanterande.

– Det är tydligt att viktig information har stannat hos respektive minister. De har tagit ansvar för sina verksamheter men ingen har lyft saken varken till ansvarig minister, till regeringen eller till statsministern. Därför anser vi att de här tre ministrarna har förbrukat det förtroende och stöd de haft, säger Daniel Bäckström på onsdagskvällen.

LÄS MER: SVT reder ut – det här är ett misstroendevotum

Försvarsminister Peter Hultqvist sa på tisdagen till SVT att han hade tagit det ansvar han hade.

– Vi hade ju ett delansvar i det här från försvarsdepartementets och min sida och jag anser att det ansvaret tog vi genom att försäkra oss om att det vidtogs åtgärder på de här kritiska punkterna, sa han till SVT Nyheter då.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Daniel Bäckström, däremot, menar att frågan borde lyfts vidare.

– Regeringen har ju ett kollektivt ansvar även om man som minister har departementansvar. Jag kan tycka att man som försvarsminister borde funnit det lämpligt att värdera säkerheten så pass högt att man skulle agerat även i den här frågan. De som har känt till det här borde ha agerat, det är den bild vi har.

”Tar ett steg i taget”

Vad som händer nu vill han inte spekulera i. Under onsdagen väntade många på ett besked från regeringen men vid 19-tiden meddelades det att ett uttalande skulle komma vid en pressträff på torsdagsförmiddagen.

– Det alliansen har gjort nu är att vi har aviserat misstroendevotum mot tre ministrar. Vad statsministern eller regeringen sen väljer att göra får vi se. Vi tar ett steg i taget, säger Daniel Bäckström.

Rosenbad och riksdagshuset i centrala Stockholm. Foto: TT

Hans moderate riksdagskollega Pål Jonson säger till nwt.se att det är upp till oppositionen att ställa regeringen till svar, om de själva inte gör det.

– Det är uppenbart att det skett ett haveri på Transportstyrelsen men även i regeringens hantering av frågan. Regeringen kan inte delegera bort frågor som rör rikets säkerhet, säger han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.