Cheerleadingmästarna drömmer om VM

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har Karlstad vunnit ett mästerskap i cheerleading.

Laget CheerXplosions kan numera kalla sig riksmästare. Vinnarlaget består av tretton tjejer som är mellan tretton och 21 år gamla. Det handlar om tävlingscheerleading som är långt från pompoms och pausunderhållning.

–Vi är väldigt duktiga på det vi gör. Vi är säkra och gör allt ”cleant” och det gillar domarna, säger lagets coach Terece Thunberg.

Fredagsreportaget

Större utmaningar väntar

Tävlingarna är indelade i tre klasser – för nybörjare, fortsättning och avancerade. CheerXplosions tävlar än så länge som nybörjare, men tänker nu gå upp en klass.

–Vi vill ha lite utmaningar, för i de högre klasserna så kör man volter. Så vi ska träna på gymnastik och svårare ”stunts”.

Smärtsam väg till framgång

Men vägen till att bli duktig inom cheerleading kan ibland vara smärtsam, berättar Victoria Persson:

–Vi har haft brutna näsor, hjärnskakningar och allt möjligt, så det är riktigt tufft. Men för att lyckas så bygger mycket på närhet. Och tillit.

”Kämpar man för VM så går det”

Frågan är hur tufft det blir att avancera och bli ännu duktigare. För ambitionsnivån är hög och målet stentufft, berättar coachen Terece Thunberg:

–Största drömmen skulle vara att tävla i VM i Orlando. Framtiden får utvisa, men kämpar man för det så går det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsreportaget

Mer i ämnet