Christer Sjögren under dansbandet Vikingarnas sista spelning i Arvika 2004. Foto: TT

Comeback för Vikingarna

Uppdaterad
Publicerad

De har sålt 11 miljoner album och turnerat till landets dansbanor under mer än fyra decennier.

Men när Vikingarna nu gör comeback blir det utan vår värmländske sångare Christer Sjögren.

I juli 2004 tog Vikingarna farväl av sin publik efter mer än 40 år, då gruppen hade bestämt sig för att ta en paus. Denna paus skulle komma att vara i hela tolv år, men nu återuppstår Sveriges mest framgångsrika dansband under namnet Nya Vikingarna. Tre av de tidigare medlemmarna finns med, men folkkäre sångaren Christer Sjögren är utbytt och ersätts av den 47-årige skåningen Kenneth Wahlberg.

Unik chans

– Jag har fått en helt unik chans att ta över efter Christer Sjögren, men det är med lite skräckblandad förtjusning också, säger Wahlberg.

– Man har ett otroligt fint varumärke som ska vårdas. Men jag tror vi har en hungrande publik därute som kommer att komma, säger han.

Idén började med att Wahlberg ville göra en hyllning till idolerna med ett band som skulle turnera runt med gamla Vikingalåtar. Snart uppstod istället tanken på att låta bandet återuppstå med honom själva som sångare. Nu väntar inspelning av en ny skiva till hösten och en comebackturné nästa år. Bandet har också skickat in ett bidrag till nästa års Melodifestival.

”Är klar”

Christer Sjögren själv känner sig trygg med att lämna över mikrofonen. Att han själv skulle vara med på tåget var aldrig aktuellt.

– Jag är klar med det här. Jag hade 26 fantastiska år med bandet, men allt har sin tid och jag har mina egna projekt nu, säger Sjögren och tillägger att någon övertalningskampanj aldrig var aktuell.

Men han stänger inte dörren för gästinhopp när Nya Vikingarna spelar framöver, om han blir tillfrågad.

– Då får jag känna flärden utan att själv bära det tunga ansvaret.

– Det är roligt att vår musik lever vidare. Jag önskar dem lycka till och om de får hälften så trevligt jag har haft under åren kommer de att få väldigt roligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.