Anders Hermann och quarterhästen Chickan fångade de förvildade korna. Foto: Karin Björck

Cowboy fångade förrymda kor

Uppdaterad
Publicerad

Westernryttaren Anders Hermann från Ölme blev dagens hjälte när han lyckades ringa in de sju förrymda och förvildade kor som orsakat trafikstörningar och skrämt motionärer i Karlstad under sensommaren.

Det var i juli som sju nötdjur rymde ur en kohage i närheten av I2 -skogen norr om Karlstad. Korna har sedan dess synts till både i motionsspåren i I2-skogen, på golfbanan och på E18. De har lyckats skrämma motionärer, ställa till oreda i trafiken och inte minst trotsa alla försök att fånga in dem.

– De har ju varit borta sedan i juli och blivit förvildade, säger Karin Björck som är ordförande i I2-skogens jaktvårdsområde.

Svårfångade kor

Karin Björck har tillsammans med bonden som äger korna och Karlstads kommun, som arrenderar ut marken de vistas på, gjort flera tappra försök att fånga korna sedan de rymde men gått bet.

– Det har varit väldigt svårt, säger hon.

Bland annat har man försökt valla in korna med hjälp av vallhund. Men de förrymda korna har hunnit bli såpass förvildade att de inte låtit sig styras.

– Vi har ju diskuterat om vi ska skjuta dem. Men det har känts för tragiskt att skjuta friska djur, säger Karin Björck.

Cowboy lösningen

Lösningen på problemet kom när Karin Björck fick tipset att ta hjälp av westernryttaren Anders Hermann. Det visade sig att det krävdes en cowboy från Ölme för att klara uppdraget.

– Jag red runt i två dagar utan att ens se korna. Men så markerade hästen i skogen norr om I2 och jag lät henne visa vägen, berättar Anders Hermann.

När korna var lokaliserade agerade ekipaget med största försiktighet.

– De stack när man kom närmare än 300 meter så jag red runt dem för att de inte skulle gå norrut utan i stället söderut mot hagarna de rymt från, säger han.

Lockade med ensilage

Långsamt drev så Anders Hermann och quarterhästen Chickan korna åt rätt håll. När de så närmade sig en tom kohage tog nästa fas i operationen vid.

– Jag öppnade hagen, skar upp en ensilagebal och lade ett spår in i hagen för att locka in korna, berättar Anders Hermann som sedan lämnade platsen för att låta korna gå in i hagen i lugn och ro.

– När jag var förbi i dag så låg de i hagen på gärdet. Jag satte upp tråden igen och ringde bonden och bad honom slå på strömmen.

Lättade jägare

Att korna är infångade utgör inte bara en lättnad för djurens ägare och skrämda motionärer utan också för de jägare som jagar i området.

– Ja, hur skulle vi kunna bedriva löshundsjakt här i oktober med en massa lösa kor i området, säger Karin Björck som inte nog kan berömma Anders Hermanns insats.

Anders Hermann själv tar dock det hela med ro.

– Jag är nöjd, jag trodde inte det skulle gå så smidigt, säger han.

Ska du bli professionell cowboy nu?

– Ha, ha, nej, det får vara någon måtta på det, skrattar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.