Skyddade personuppgifter är oerhört viktigt för personer som är utsatta för våld i sin relation

Dåliga rutiner för att skydda våldsutsatta

Publicerad

Att skydda personuppgifter när det handlar om våld i nära relationer – det är något som kan vara livsavgörande. Men i en ny undersökning uppger bara en fjärdedel av kommunerna i Värmland att de har en rutin för detta.

Bara knappt var tredje kommun i landet, 29 procent, svarar att de har en aktuell rutin för att skydda personuppgifter inom våld i nära relationer. Det handlar om hur ärenden inom våld i nära relationer ska hanteras, både vid handläggning och vid genomförande av insatser, för att säkerställa att skyddade personuppgifter inte röjs av misstag. I Värmland uppger bara fyra kommuner att de har en rutin för detta – Eda, Karlstad, Torsby och Årjäng. Filipstad och Säffle har inte svarat på enkäten och övriga tio kommuner uppger att de inte har en sådan rutin.

– Det är helt oacceptabelt. Ytterst är det en fråga om liv och död, säger Carina Hällberg, kontaktperson för vålds- och brottsrelaterade frågor på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Allvarliga konsekvenser

Uppgifterna har tagits fram av Kolada och kommer från undersökningen ”Öppna jämförelser: Våld i nära relationer 2016”, som tas fram av Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting (SKL). Resultaten bygger på en enkät till landets kommuner och det är Nyhetsbyrån Siren som har sammanställt och presenterar uppgifterna.

– Det kanske är bristande kunskap och medvetenhet om vilka konsekvenser det kan få att uppgifter röjs som gör att kommunerna inte har insett vikten av det här. Det är jätteviktigt att kommunerna har klart för sig hur de ska arbeta med det här. Det kanske inte är så många ärenden, men det är oerhört viktigt att det blir rätt, eftersom konsekvenserna kan bli så allvarliga om uppgifterna läcker ut. Då är det bra med en klar och tydlig rutin, fortsätter Carina Hällberg, till Nyhetsbyrån Siren.

”Leda till döden”

Det finns stora skillnader mellan länen. I Västmanlands län har 56 procent av kommunerna en aktuell rutin, medan andelen är betydligt lägre i Örebro, där bara 10 procent av kommunerna har det.

– Det kan betyda att den som har utövat våld och kanske fortfarande är hotfull, får reda på var kvinnan – som det i flesta fall är – och eventuella barn bor. Om förövaren letar efter offret, så kan han då hitta henne och i värsta fall kan det leda till döden, säger Carina Hällberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.