De löser matematikens gåtor

Uppdaterad
Publicerad

Embla Dahlman och några av hennes kompisar står och diskuterar en utmaning som hon fått av en kompis. På något sätt ska tre nollor tillsammans bli sex.

Det är fortfarande några veckor kvar till skolan startar, men de här 42 ungdomarna, som kommer från hela landet, har redan tjuvstartat. Under tio dagar ska de trixa med siffror och framför allt problemlösning på ett mattekollo utanför Vålberg. Embla Dahlman gillar verkligen skolan, och hoppas att lägret kan ta henne ett steg närmare drömmen att bli mattelärare. Dessutom tycker hon om att träffa andra som delar hennes stora intresse.

– Vi har en grupp för oss som är väldigt matteintresserade i skolan, fast det här är en helt annan nivå för matteintresserade. Det är väldigt trevligt, man känner sig inte lika annorlunda, Och man får mer folk att tävla mot också, så man vill bli ännu bättre, säger Embla Dahlman.

Viktigast att tänka rätt

Kunskapsnivån i matte sjunker, det visar resultaten från PISA-undersökningen 2012. Men Embla Dahlman tror inte att det beror på elevernas smarthet eller att man använder miniräknare mer nu än vad man gjorde förr.

– Jag tror att det beror på att ungdomarna har mycket andra val att göra på sin fritid, och lärarna kanske inte är lika stränga som förut. Förut hade ju lärarna mycket mer tid, säger hon.

Valentina Chapovalova håller med. Hon åkte själv på mattekollo som barn, och nu vill hon ge tillbaka glädjen hon själv upplevde då. Hon har själv representerat Sverige i matte-VM och har tagit brons tre år i rad, och hon tror att matten i skolan kan behöva en total make over.

– Jag tror att vi behöver förändra matteämnet helt, och kanske göra det i en annan form. Inte fokusera så mycket på att vi måste banka in just de här kunskaperna i just de här åldrarna. Mycket av matteberäkningen görs genom datorer, det vi behöver är är folk som tänker. Så matteämnet tycker jag ska vara ett ämne som lär folk att tänka, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.