Att de tre kommer tillbringa tre och ett halvt år tillsammans på en och samma båt kommer innebära många tuffa stunder, rent socialt. Foto: Privat

De ska bo på en båt – i över tre år

Uppdaterad
Publicerad

Om några timmar blåser de iväg på sitt livs äventyr. Två tjejer och en kille från Hammarö ska segla jorden runt.

På söndag startar de från Mörudden på Hammarö.

– Det är mer farligt att gå runt på stan en natt, säger Timoty Nilsek.

Det har tagit flera år att planera för Timoty Nilsek, Emmie Nilsek och Sofia Johansson. Syskonen Nilsek har växt upp på sjön, i olika motorbåtar medan Sofia Johansson tackade ja till Timotys idé.

– Sofia sa direkt ”jag ska med”, hon hade aldrig seglat förut då, säger Emmie Nilsek.

Förberedelser

Kapten Timoty Nilsek köpte båten 2014 och sedan dess har han lagt många timmar på att renovera. Han har även studerat fartygsbefäl och tagit kanalintyg, Emmie har läst fartygsbefäl klass 8 och Sofia har tagit förarbevis.

– Det är klart att det inte räcker med att plugga inför en sån här resa men vi har även pratat med många långseglare och läst bloggar. Vi har också seglat en del på Vänern. Jag har seglat med Ostindiefararen till Tyskland och Timoty har kört båtbussen. Många som har gjort en världsomsegling har inte så mycket erfarenhet, man lär sig också mycket längs vägen, säger Emmie Nilsek.

Men Vänern och världshaven, det är väl en viss skillnad?

– Ja, men Vänern är svårare än vissa hav säger folk. Den är hög och kort så vågorna bryter. Du är inne i nästa våg innan du lämnat den förra, säger Emmie.

Säkrare än en utekväll

Resan har kostat mellan 350 000 och 400 000 kronor än så länge, med båt och utrustning. De har tänkt mycket på säkerheten under resan.

– Vi har en batteritelefon, lysradar och väldigt mycket utrustning. Vi har även valt bort de värsta piratområdena, säger Emmie Nilsek.

– Det är mer farligt att gå runt på stan en natt, säger Timoty Nilsek.

Vad är det värsta som kan hända?

– Det är väl om någon av oss skadar sig så vi inte kan fortsätta. Eller att vi förlora någon överbord. Det är en återkommande mardröm, säger Timoty Nilsek. Men gör vi det vi ska, då ska inget kunna hända.

”Fisk och lokal basföda”

De utgår från Mörudden och tar sig över Vänern ner till Göta älv. Därifrån seglar de ner till Holland och siktar mot Spanien, Portugal och sen västerut över Atlanten. Efter en tid i Västindien passerar de Panamakanalen till Stilla havet. Sen fortsätter de till Nya Zeeland och Australien.

Vad gäller mat under resan har de en del med sig på båten.

– Förhoppningsvis blir det mycket fisk och lokal basföda beroende på var vi är. Vi har en del konserver med också, som inte behöver kylas.

Vattenfrågan har de löst på flera sätt.

– Vi har vattentankar med och vi har köpt en avsaltningsmaskin. Den drivs av en liten motor, så den ska vi bara använda när vi är ute på öppet hav, säger Timoty.

”Kommer bli tufft”

Att de tre kommer tillbringa tre och ett halvt år tillsammans på en och samma båt kommer innebära många tuffa stunder, rent socialt. 

– Visst kommer det bli tufft, absolut. Men man måste visa hänsyn och respekt och ta upp problem direkt, så att inget ligger och gnager, säger Emmie. Sen kommer familj och vänner möta upp längs resan och någon kommer även vara med ombord, säger Emmie.

Hur kommer det känns på söndag?

– Tror det kommer kännas väldigt bra, då kan vi kan slappna av. Det ska bli så himla skönt att komma iväg. Vänner och familj kommer nog till Mörudden för att vinka av oss, säger Emmie Nilsek.

Vad tycker era familjer om resan?

– Pappa är bara avundsjuk, säger Timoty.

– Det är väl Sofias mamma som varit mest emot resan, säger Emmie.

Trions jordenruntseglats kan följas på instagram under windpower_se och på sajten windpowered.se. Klockan 14 på söndag den 8 maj lämnar trion Mörudden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.